Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Постапокалиптичното бъдеще, разказано от един аниматор (видео)

Владимир Тодоров представя лично „Архипелаг Ню Йорк“ на Пролетния базар на книгата

Авторът на „Архипелаг Ню Йорк“ Владимир Тодоров на Пролетния базар пред НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Постапокалиптичното бъдеще, разказано от един аниматор (видео)

Авторът на „Архипелаг Ню Йорк“ Владимир Тодоров на Пролетния базар пред НДК. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Владимир Тодоров – художникът, дал облика на филми като „Полярен експрес“, „Хари Потър“, „Алиса в Страната на чудесата“, „Беоулф“ – е може би най-успешният българин в Холивуд. Продуцирал е за най-големите американски филмови студиа, а майсторството му е признато на редица престижни фестивали. Много са продукциите, с които аниматорът е познат в световния филмов бизнес – и сега за пръв път се представя и като разказвач  – с книгата „Архипелаг Ню Йорк“.

Постапокалиптичният роман идва с двуминутен трейлър, който разказва историята на човечеството през  0055 година. Безотговорността на хората е довела до климатични аномалии и половината планета е потопена под вода. Пейзажът на Ню Йорк е изцяло променен, в трейлъра виждаме само върховете на най-високите сгради в Манхатън, всичко е в развалини.

В 23 хиперреалистични илюстрации и 251 страници Тодоров разказва историята на тинейджъра Флин, който тръгва да търси съкровище в град, управляван от безчовечен губернатор и шайката му. Политиката им е намерила зловещ изход за старостта на населението – в „Деня на отпътуването“ възрастните хора са пускани със сал в откритото море, за да умрат някъде в нищото. В опит да избегне подобна съдба, Флин мечтае да стане Отмъстител – най-престижната професия на Архипелага, осигуряваща високо място в обществото.

„Един ден целият ни познат свят ще бъде вода. Така, както самите ние сме почти целите съставени от вода. Владимир Тодоров е не само изумителен художник, но и страхотен разказвач, който ще ви потопи в истинската хранителна среда на душата – солената вода! Защото сълзите, потта и океанът са солената околоплодна вода на нашето бъдеще. Колкото по-млад посегнете към тази книга, толкова по-дълго ще ви държи! Аз лично нямам търпение за продължението“, твърди редакторът на книгата Любен Дилов-син.

Романът на Владимир Тодоров може да бъде открит на щанда на издателство „Лексикон“ на Пролетния базар на книгата пред НДК, където се предлагат и постери с илюстрациите от романа. Там всяка вечер по време на изложението присъства и самият автор.

Вижте още: ВЛАДИМИР ТОДОРОВ, ЕДИН МНОГО ЗАЕТ БЪЛГАРИН В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА ХОЛИВУД

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС