Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поставят на Ларгото стъклен купол като в Британския музей

Конструкцията ще покрие руините през месец октомври, ще издържа натоварване от 250 кг

Конструкцията на купола се състои от два слоя флоатно стъкло - ако единият бъде счупен, междинният не позволява стъклото да се разпадне на парчета.  - Поставят на Ларгото стъклен купол като в Британския музей

Конструкцията на купола се състои от два слоя флоатно стъкло - ако единият бъде счупен, междинният не позволява стъклото да се разпадне на парчета.

Троен стъклен купол ще бъде поставен над останките на древноримска Сердика в центъра на София. Конструкцията е проектирана и създадена от български и австрийски специалисти от „Прототип ЕООД“, изработили остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. До края на месец октомври част от руините на открито в столицата ще бъдат покрити с прозрачния похлупак, разкри пред „Площад Славейков“ Христо Генчев – архитект на новата визия за Ларгото.

Стъклото е ламинирано и слабо рефлектиращо – не напълно прозрачно и не напълно огледално. Дебелината му е значителна – около 17 мм, както и здравината. Състои се от два слоя флоатно стъкло – ако единият бъде счупен, междинният не позволява стъклото да се разпадне на парчета. Изчислено е да издържа възрастен човек, стъпил върху него, както и товари до 250 кг.

„Сцени, които сте гледали като във филми като „Мисията невъзможна“, при които героят пада през стъклени покриви, са абсурдни и дори смехотворни – обясни арх. Генчев. – Тези остъклявания са направени така, че да издържат изключително тежки удари. А ако човешко тяло падне върху подобен на нашия купол, стоманата ще го разсече на две.“

Така ще изглеждат трите купола на Ларгото от птичи поглед.

Така ще изглеждат трите купола на Ларгото от птичи поглед.

До подобни случаи е невъзможно да се стигне, защото куполите на Ларгото ще бъдат оградени с метални парапети. Конструкцията е т.нар. свободна повърхнина, която няма традиционна геометрична форма. Ще бъде изработена с технологиите и софтуера, с които се правят автомобили.

Америка за България
cam2_v3

Стъклото е изчислено да издържа възрастен човек, стъпил върху него.

Цялата стъклена обшивка ще бъде с квадратура около 800 км. м. В най-високата си точка куполите ще са високи 210 см. Между тях ще има два пешеходни моста.

Стъклените повърхнини на разширението на Британския музей е изработено от фирмата, която ще създаде стъклените куполи на Ларгото.

Стъклените повърхнини на разширението на Британския музей са изработени от фирмата, която ще създаде стъклените куполи на Ларгото.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Следизборно

Платформа A6 3