Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поставят на Ларгото стъклен купол като в Британския музей

Конструкцията ще покрие руините през месец октомври, ще издържа натоварване от 250 кг

Конструкцията на купола се състои от два слоя флоатно стъкло - ако единият бъде счупен, междинният не позволява стъклото да се разпадне на парчета.  - Поставят на Ларгото стъклен купол като в Британския музей

Конструкцията на купола се състои от два слоя флоатно стъкло - ако единият бъде счупен, междинният не позволява стъклото да се разпадне на парчета.

Троен стъклен купол ще бъде поставен над останките на древноримска Сердика в центъра на София. Конструкцията е проектирана и създадена от български и австрийски специалисти от „Прототип ЕООД“, изработили остъкленото разширение на Британския музей в Лондон по проект на Норман Фостър. До края на месец октомври част от руините на открито в столицата ще бъдат покрити с прозрачния похлупак, разкри пред „Площад Славейков“ Христо Генчев – архитект на новата визия за Ларгото.

Стъклото е ламинирано и слабо рефлектиращо – не напълно прозрачно и не напълно огледално. Дебелината му е значителна – около 17 мм, както и здравината. Състои се от два слоя флоатно стъкло – ако единият бъде счупен, междинният не позволява стъклото да се разпадне на парчета. Изчислено е да издържа възрастен човек, стъпил върху него, както и товари до 250 кг.

„Сцени, които сте гледали като във филми като „Мисията невъзможна“, при които героят пада през стъклени покриви, са абсурдни и дори смехотворни – обясни арх. Генчев. – Тези остъклявания са направени така, че да издържат изключително тежки удари. А ако човешко тяло падне върху подобен на нашия купол, стоманата ще го разсече на две.“

Така ще изглеждат трите купола на Ларгото от птичи поглед.

Така ще изглеждат трите купола на Ларгото от птичи поглед.

До подобни случаи е невъзможно да се стигне, защото куполите на Ларгото ще бъдат оградени с метални парапети. Конструкцията е т.нар. свободна повърхнина, която няма традиционна геометрична форма. Ще бъде изработена с технологиите и софтуера, с които се правят автомобили.

cam2_v3

Стъклото е изчислено да издържа възрастен човек, стъпил върху него.

Цялата стъклена обшивка ще бъде с квадратура около 800 км. м. В най-високата си точка куполите ще са високи 210 см. Между тях ще има два пешеходни моста.

Стъклените повърхнини на разширението на Британския музей е изработено от фирмата, която ще създаде стъклените куполи на Ларгото.

Стъклените повърхнини на разширението на Британския музей са изработени от фирмата, която ще създаде стъклените куполи на Ларгото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС