Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Поставят скулптура на #MeToo Медуза срещу съда, в който осъдиха Уайнстийн

Вместо Персей с отрязаната глава на горгоната, авторът обръща гръцкия мит в подкрепа на жертвите на сексуално насилие

Лучано Гарбати, „Медуза с главата на Персей“. Илюстрация: MWTH PROJECT - Поставят скулптура на #MeToo Медуза срещу съда, в който осъдиха Уайнстийн

Лучано Гарбати, „Медуза с главата на Персей“. Илюстрация: MWTH PROJECT

Двуметрова статуя в подкрепа на жените, преживели сексуален тормоз и насилие, и преобръщаща гръцкия мит за Медуза, ще бъде поставена на улицата срещу Върховния съд в Манхатан, Ню Йорк, където бе гледано делото на бившия холивудски продуцент Харви Уайнстийн. Вместо познатата версия на Бенвенуто Челини, изобразил Персей с отрязната глава на горгоната в ръка и положил крак върху мъртвото ѝ тяло, в новия вариант, наречен #MeToo Медуза, митичната героиня е тази, която надвива Персей и държи победоносно главата му в ръка, отбелязва „Арт Нюзпейпър“. 

Статуята ще бъде експонирана на 14 октомври и ще „гледа“ към сградата на съда до края на април 2021 г.

„Медуза с главата на Персей“ е дело на аржентино-италианския творец Лучано Гарбати. Вдъхновена е от традиционния прочит на Бенвенуто Челини, който се намира на една от най-посещаваните от туристи локации в света – Лоджията на площад „Дела Синьория“ във Флоренция. Създадена е през 2008 г., но през 2018-а авторът Гарбати публикува кадри от проекта си в социалните мрежи и изображението става изключително популярно, тъй като вече има нов контекст – отрязаната глава на Персей като победа над сексуалното насилие и тормоз.

„Персей с главата на Медуза“, Бенвенуто Челини, 1545-1954, Флоренция. Снимка: Площад Славейков

Новата статуя „поставя под въпрос характера на митичната фигура на чудовище и изследва жената зад мита“, се казва в анотацията на произведението в официалния сайт на проекта.

„В Овидиевите „Метаморфози“ Медуза е девица в храма на Атина, която е преследвана и изнасилена от Посейдон. Атина, в своя гняв, гони и проклина Медуза да има глава, пълна със змии, и поглед, който превръща мъжете в камък – гласи идеята на „Медуза с главата на Персей“. – Медуза е обвинявана и наказана за престъпление, на което самата тя е жертва, тя е отхвърлена като чудовище и с жестокото съдействие на Атина и Посейдон в крайна сметка е заловена и обезглавена от героя Персей, който излага главата ѝ като трофей на своя щит.“

Бек Андерсен, фотограф, който работи в колаборация със скулпутора за поставянето на монумента, казва, че Гарбати „не просто преобръща сценария и поставя женската фигура в центъра на мъжки наратив“:

„Той се вглежда в историята и задава въпроса: „Какво ли щеше да бъде, ако тя бе способна да се защитава?“.

Намират се и критици на „новата“ Медуза и се питат дали статуята на гола, идеализирана жена, изваяна от мъж, всъщност символизира силата на феминистите от движението #MeToo. Други се питат защо Медуза не държи главата на Посейдон, който я е изнасилил, вместо тази на Персей.

Статуята е породила цяла колекция мърчандайз – в онлайн магазин се продават тишърти, както и миниатюрни нейни копия на цени между 450 и 750 долара.

Вижте още: ШЕХЕРЕЗАДА И ПЕРСЕЙ КОДИРАНИ В РЕДИЦАТА НА ФИБОНАЧИ

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90