Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Тютюн“ на Димитър Димов отново на театрална сцена

Калин Врачански ще играе ролята на Борис Морев

Калин Врачански и Диана Димитрова ще бъдат Борис и Ирина. Снимка: Детайл от постера на спектакъла - „Тютюн“ на Димитър Димов отново на театрална сцена

Калин Врачански и Диана Димитрова ще бъдат Борис и Ирина. Снимка: Детайл от постера на спектакъла

Нов спектакъл по големия български роман „Тютюн“ на Димитър Димов ще има премиера на 20 и 21 септември във Варненски драматичен театър „Стоян Бъчваров“, съобщиха от институцията. Постановката на Бина Харалампиева по драматургична обработка на Юрий Дачев е част от програмата, посветена на 100-годишнината на театъра, отложена заради Ковид-пандемията.

В ролята на Борис Морев влиза Калин Врачански, който според режисьорката е вече зрял актьор и е готов за тежката роля. Ще му партнират Диана Димитрова като Ирина и Стоян Радев в образа на Фон Гайер.

Варненският театър за трети път става сцена за творби на Димитър Димов, но с половин век закъснение. През 1963 г. е поставена пиесата му „Почивка в Арко Ирис“, а през 1969 г. – „Жени с минало“.

За Бина Харалампиева това е втора пиеса по Димитър Димов. През 2001 г. отново в сътрудничество с Юрий Дачев режисьорката постави в Малък градски театър „Зад канала“ драматургична версия на романа му „Поручик Бенц“.

Преди това романът „Тютюн“ е бил поставян на българска сцена само веднъж – със заглавие „Ирина“, адаптация на режисьора Николай Ламбрев за Пловдивския театър през 80-те години. В ролята на Ирина тогава е била актрисата Уляна Стойчева.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90