СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Потомък на Данте иска да очисти името му 700 г. след смъртната му присъда

Авторът на „Божествена комедия“ е осъден на изгнаничество и смърт от политическите си опоненти

Портрет на Данте от Сандро Ботичели, 1495 г. Репродукция: Уикипедия - Потомък на Данте иска да очисти името му 700 г. след смъртната му присъда

Портрет на Данте от Сандро Ботичели, 1495 г. Репродукция: Уикипедия

Репутацията на Данте Алигиери може да бъде изчистена, смята негов наследник. През 1302 г. авторът на „Божествена комедия“ е обвинен в корупция и получава смъртна присъда, пише „Гардиън“. Днес, повече от 700 години по-късно, да го оневинят са се заели астрофизикът Сперело ди Середжо Алигиери, потомък на поета, и професорът по право Алесандро Траверси. Присъдите му ще бъдат подложени на преоценка дали са следствие на политика, използвала съдебната система, за да се разправи с опозицията.

През XIV век Флоренция е разделена между фракциите на черните и белите от политическия съюз на гвелфите. Данте, член на белите, е обвинен в корупция от черните, когато техните сили поемат контрола над града през 1301 г. Наложена му е висока глоба, двегодишно изгнание и му е отнето правото да заема обществени постове. Той не се явява в съда, не успява да плати глобата си и получава смъртна присъда. Изгнаничеството му става доживотно. През 1315 г. властта във Флоренция се сменя, но Данте отказва да се върне в родния град, тъй като условието е изгнаниците да приемат участие в религиозна церемония, в която им е отредена роля на обществени престъпници. Обещават да отменят смъртната му присъда, като я заменят със затвор, но при условие, че се върне в града, за да се закълне, че повече няма да стъпи там. Той отказва, така смъртната му присъда остава и по-късно дори се прехвърля на синовете му.

„Това са политически преследвания. Смъртната присъда и изгнаничеството, на които е осъден Данте, мой скъп предшественик, са несправедливи и така и не се отменят, както се случва с Галилео Галилей, например – коментира Алигиери пред „Кориере дела Сера“. – Следователно, ако законите позволяват това, ние ще търсим преразглеждане на присъдата му.“

През 1321 г. Данте умира в Равена. Впоследствие Флорентинското правителство отменя присъдата за изгнание и моли многократно за пренасянето на тленните му останки във Флоренция. Молбите не са удовлетворени и до ден днешен тялото на Данте остава в гробницата, издигната му в Равена през 1483 г. Чак през 1829 г. във Флоренция е издигната гробница на Данте, която все още стои празна. На нея стои надпис от трета песен на Ад, гласящ „Почитайте най-славния поет“.

Приключило съдебно решение може да бъде преразгледано, ако се появят нови доказателства в подкрепа на обвиняемия, отбелязва „Кориере дела Сера“. Представянето на новите доказателства не е ограничено във времето, затова се приема, че и наследниците могат да поискат преразглеждането на присъдата.

„Има две присъди, издадени срещу Данте. Едната е за изгнаничество, другата – смъртна, и ще бъде интересно да разберем дали в светлината на времето и настоящите юридически принципи на Флоренция тези присъди могат да бъдат обект на повторно разглеждане“, казва Траверси.

Кампанията за оневиняването на Данте ще започне с пресконференция през май с участието на различни специалисти – историци, лингвисти, адвокати, както и в присъствието на потомъка на Канте се Габриели да Губио, обвинителя на поета.

През 2021 г. се отбелязват 700 години от смъртта на Данте.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90