Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пьотр Верзилов обвини Русия за отравянето си

Активистът от „Пуси Райът“ смята, че службите са го отровили заради разследване на убийството на журналисти в Африка

От берлинската болница, в която Пьотр Верзилов бе приет по спешност, излязоха с изявление на 18 септември, за да потвърдят, че той е пристигнал при тях „със симптоми на отравяне“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пьотр Верзилов обвини Русия за отравянето си

От берлинската болница, в която Пьотр Верзилов бе приет по спешност, излязоха с изявление на 18 септември, за да потвърдят, че той е пристигнал при тях „със симптоми на отравяне“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пьотр Верзилов, приетият в болница член на активистката пънк група „Пуси Райът“, обвини руските тайни служби за състоянието си. Инцидентът се случи малко след изслушване в съда на друг член на групата – при него Верзилов загуби зрението си, а след това и говора. Наложи се да бъде транспортиран в Берлин за лечението си. Тамошните лекари потвърдиха, че става дума за симптоми на отравяне, предава Би Би Си.

Отравянето е изпълнено толкова професионално, че няма какво друго да се предположи“, казва активистът пред немския „Билд“.

Верзилов вече е стабилизиран и в сряда бе изписан от болницата. В интервю за вестника, той казва, че е „твърдо убеден“, че руските тайни служби стоят зад отравянето от преди две седмици, „вероятно ГРУ“ (бел. ред. – Главно разузнавателно управление).

От берлинската болница, в която Верзилов бе приет по спешност, излязоха с изявление на 18 септември, за да потвърдят, че той е пристигнал при тях „със симптоми на отравяне“. Лекарите вярват, че въпреки че нито следа от токсични вещества не е намерена в организма му, няма друго възможно обяснение за състоянието му.

Верзилов смята, че руснаците са употребили „нов коктейл отрови“ върху него, тъй като резултатът от тях се появява по-бързо от обикновеното. Активистът предполага, че две са причините, поради които е отровен. Първата е нахлуването му на терена по време на финалния мач от Световното по футбол, заедно с още трима членове на „Пуси Райът“. Тогава и четиримата бяха арестувани, пуснати и задържани отново.

Втората е разследването на „трима руски журналисти, убити в Африка“. Орхан Джемал, Александър Расторгуев и Кирил Радченко бяха нападнати в Централна Африка през лятото. Тяхната мисия бе да разследват дейността на руска частна военна компания на африканския терен, като Верзилов споделя, че това е по-вероятната причина за нападението. Той разказва, че ден преди да бъде натровен, получил информация за смъртта на тримата журналисти.

Все още не можем да коментираме публично, но има новини по случая“, казва той и заявява своите намерения да се върне в Русия, веднъж щом състоянието му го позволи.

Предполагам, че тези, които го отровиха, ще опитат отново. Затова не искам да се връща – притеснява се Вероника Никулшина, също активистка от „Пуси Райът“. – Но не могат да спрат Пьотр.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90