СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Потвърдено: гробницата на Иисус издигната при Константин Велики

Мястото на Божи гроб се превръща в култов център, веднага след като спират гоненията на християните

Божи гроб в Йерусалим. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Потвърдено: гробницата на Иисус издигната при Константин Велики

Божи гроб в Йерусалим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучванията на Божи гроб, християнската светиня в базиликата „Възкресение Христово” в Йерусалим, потвърдиха, че най-значимият поклоннически център действително датира от времето на първия покръстен император Константин Велики.

Предполагаемото място на погребението на Христос се оказва разширено и украсено за първи път през четвърти век, по времето на императора-реформатор Константин, канонизиран за светец в източноправославното изповедание. Изследванията, проведени от Йерусалимския университет, нямат за цел да докажат дали в първите десетилетия на първи век на това място се е състояло погребение, обяснява френският вестник „Фигаро”. Анализите потвърждават обаче, че в момента, в който християнството спира да бъде преследвана религия, мястото на Божи гроб веднага се превръща в култов център. Това се допълва с християнското предание за откриването на святото място от Елена, майката на Константин Велики.

Днешният вид на едикула, или мраморния павилион над самия Христов гроб, датира от 1809-1810 година и е в стила, наричан понякога „османски барок”.

Изследванията върху светилището текат от есента на 2016 г. с участието на международен екип учени.

Вижте още: ОТВАРЯТ ГРОБНИЦАТА НА ХРИСТОС ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ ВЕКОВЕ

КРЪСТ, ИЗСЕЧЕН ВЪРХУ ПОГРЕБАЛНОТО ЛОЖЕ НА ХРИСТОС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90