Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Потвърдено в съда: „Стълба към небето“ си е на „Цепелин“, не е кражба

Ищците от „Спирит“ вероятно ще обжалват пред Върховния съд

Според адвокатите на „Лед Цепелин“ всяка прилика между двете песни е резултат от общата им музикална структура, която съществува от векове. - Потвърдено в съда: „Стълба към небето“ си е на „Цепелин“, не е кражба

Според адвокатите на „Лед Цепелин“ всяка прилика между двете песни е резултат от общата им музикална структура, която съществува от векове.

Американският Апелативен съд потвърди решението на магистратите от 2016 г., че части от песента „Стълба към небето“ на британската група „Лед Цепелин“ не са откраднати от лосанджелиската формация „Спирит“. Единайсетчленният състав на съда в Сан Франциско не откри доказателства хитът на „Цепелин“ от 1971 г. да е нарушил авторските права на „Taurus“, написана от Ранди Улф година преди това.

През 2018 г. трима магистрати от Сан Франциско отказаха да оневинят британските рокаджии заради „погрешни и пълни с предразсъдъци“ инструкции, дадени на съдебното жури. Тогава съдът не успя да уточни дали аранжирането на различни музикални елементи, вече достъпни в публичното пространство, могат да се ползват с авторско право. „Лед Цепелин“ решиха да продължат съдебната сага и се обърнаха към Апелативния съд, който на 9 март се позова на Закона за авторското право от 1909 г. и потвърди невинността на музикантите.

Смята се, че „Стълбата“ е генерирала приходи от 3,4 млн. долара в петгодишния период, в който траеха съдебните разправии. Делото бе заведено срещу китариста на „Цепелин“ Джими Пейдж, вокалиста Робърт Плант и третия жив член на формацията Джон Пол Джоунс.

Срещу тях се изправи Майкъл Скидмор, който притежава правата на песните на китариста на „Спирит“ Ранди Улф. Улф, познат още като Ранди Калифорния, се удавя в Тихия океан през 1997 г. в опит да спаси 12-годишния си син, затова интересите му в съда са представени от Скидмор. Неговата версия е, че музикантите от „Цепелин“ най-вероятно са чули парчето „Taurus“, докато двете групи са обикаляли заедно по турнета и след това са пресъздали подобна композиция в един от най-големите си хитове „Стълба към небето“.

Недоволни от решението на Апелативния съд, Скидмор и адвокатът му не изключват възможността да отнесат въпроса към Върховния съд.

Да сравним двете песни:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg