Потвърдено в съда: „Стълба към небето“ си е на „Цепелин“, не е кражба

Ищците от „Спирит“ вероятно ще обжалват пред Върховния съд

Според адвокатите на „Лед Цепелин“ всяка прилика между двете песни е резултат от общата им музикална структура, която съществува от векове. - Потвърдено в съда: „Стълба към небето“ си е на „Цепелин“, не е кражба

Според адвокатите на „Лед Цепелин“ всяка прилика между двете песни е резултат от общата им музикална структура, която съществува от векове.

Американският Апелативен съд потвърди решението на магистратите от 2016 г., че части от песента „Стълба към небето“ на британската група „Лед Цепелин“ не са откраднати от лосанджелиската формация „Спирит“. Единайсетчленният състав на съда в Сан Франциско не откри доказателства хитът на „Цепелин“ от 1971 г. да е нарушил авторските права на „Taurus“, написана от Ранди Улф година преди това.

През 2018 г. трима магистрати от Сан Франциско отказаха да оневинят британските рокаджии заради „погрешни и пълни с предразсъдъци“ инструкции, дадени на съдебното жури. Тогава съдът не успя да уточни дали аранжирането на различни музикални елементи, вече достъпни в публичното пространство, могат да се ползват с авторско право. „Лед Цепелин“ решиха да продължат съдебната сага и се обърнаха към Апелативния съд, който на 9 март се позова на Закона за авторското право от 1909 г. и потвърди невинността на музикантите.

Смята се, че „Стълбата“ е генерирала приходи от 3,4 млн. долара в петгодишния период, в който траеха съдебните разправии. Делото бе заведено срещу китариста на „Цепелин“ Джими Пейдж, вокалиста Робърт Плант и третия жив член на формацията Джон Пол Джоунс.

Срещу тях се изправи Майкъл Скидмор, който притежава правата на песните на китариста на „Спирит“ Ранди Улф. Улф, познат още като Ранди Калифорния, се удавя в Тихия океан през 1997 г. в опит да спаси 12-годишния си син, затова интересите му в съда са представени от Скидмор. Неговата версия е, че музикантите от „Цепелин“ най-вероятно са чули парчето „Taurus“, докато двете групи са обикаляли заедно по турнета и след това са пресъздали подобна композиция в един от най-големите си хитове „Стълба към небето“.

Америка за България

Недоволни от решението на Апелативния съд, Скидмор и адвокатът му не изключват възможността да отнесат въпроса към Върховния съд.

Да сравним двете песни:

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg