Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Повече лампи по улиците на София, повече пари за осветление

Спор между общината и „Спаси София” за обществената поръчка за улично осветление

Проектът на архитект Масимилиано Фуксас за площад „Света Неделя“ в столицата включва значителен брой осветителни тела. Визуализация: Студио „Фуксас“ - Повече лампи по улиците на София, повече пари за осветление

Проектът на архитект Масимилиано Фуксас за площад „Света Неделя“ в столицата включва значителен брой осветителни тела. Визуализация: Студио „Фуксас“

Столична община търси фирма, която да поддържа, ремонтира и изгражда улично осветление в София през следващите две години. Обявена е обществена поръчка на стойност 36,8 млн. лв. за 4 обособени позиции. Ако фирмата се справи добре, поръчката ще се удължи за още две години.

Първата задача е да се осигури поддръжка на съществуващото осветление. На второ място остават инвестициите за основни ремонти и изграждане на допълнителни осветителни конструкции.

За поддръжка ще се плащат 3,2 млн. лв. на зона за 2 години. За изграждане ще се плаща само при наличен финансов ресурс в общината и сумата е лимитирана до 6 млн. лв. на зона за 2 години.

Последната обществена поръчка в тази област е проведена преди 7 години. Сега средствата са увеличени със 700 хил. лв. за 2 години на зона. Причината е в увеличения брой обекти за поддръжка и повишените разходи.

Общината оспорва твърдението на общинския съветник Борис Бонев, публикувано в страницата на групата „Спаси София” във Фейсбук. В него се казва, че общината е предвидила 88 млн. лв. инвестиции за частни фирми, които да поддържат осветлението, което е два пъти повече, отколкото досега.

Според „Спаси София” това включва четирите прогнозни години на договора по обществената поръчка. Групата на Борис Бонев твърди, че са занижени изискванията, намалени са санкциите за фирмата-изпълнител, но най-важното е, че според критериите се намалява минималният процент работещо осветление.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg