Софийски международен панаир на книгата

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Повлечени в касапницата на Реза (снимки)

Една от най-играните съвременни пиеси с постановка в Народния театър

Радена Вълканова и Юлиан Вергов в „Богът на касапницата“. Снимки: Елена Спасова, Народен театър - Повлечени в касапницата на Реза (снимки)

Радена Вълканова и Юлиан Вергов в „Богът на касапницата“. Снимки: Елена Спасова, Народен театър

Децата изпиват и разбиват живота ни.
Децата ни влачат към катастрофа, това е неизбежно.

из „Божествата на касапницата“, Ясмина Реза

От Бродуей, през Цюрих, Любляна, Париж, Лондон, Мадрид, Сплит, Белград, София, та до Сидни – „Богът на касапницата“ на един от най-известните съвременни европейски драматурзи Ясмина Реза е играна в цял свят. Преди няколко години впечатли и Роман Полански, който засне филм по пиесата (и бе описан като „поет на малките пространства“). Сега предстои нова постановка в България – Антон Угринов се заема да изпълни Камерната сцена на Народния театър с историята на Реза, която критикът Майкъл Билингън от „Гардиън“ преди време нарече „вдигане на огледало пред буржоазното лицемерие с дивото възмущение на роден сатирик“.

Сюжетът ни отвежда на среща между две родителски двойки, на която обсъждат разпрата между единайсетгодишните си синове – при нея едното от момчетата, наречено „доносник“, счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно (не без помощта на предложената от семейство Рей бутилка уиски) сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си –  безразсъдни, избухливи, нападателни. Постепенно иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата…

bog2

Александра Василева и Владимир Карамазов

bog3

Иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата…

В интерпретацията на Антон Угринов (чиято „Арт“, отново по Реза, се играе от трупата на „Трите мечки“ и в момента в Сатирата, след като пиесата вече е била поставяна на родна сцена от Леон Даниел, Пламен Марков и Атанас О’Махони) влизат актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Александра Василева и Радена Вълканова.

Драматург на представлението е Георги Борисов, художник – Никола Тороманов, а композитор – Калин Николов. Преводът на текста е на Снежина Здравкова-Русинова. Премиерните дати на спектакъла са 26 и 27 ноември от 19 часа, а билетите са на цена 20 лв. Представлението до края на годината ще се играе и на 2, 11 и 20 декември.

bog5

Две семейства се срещат, за да разрешат конфликта между своите деца.

Драматургът Ясмина Реза (французойка с еврейски произход и предшественици от Иран, Русия и Унгария) печели още с първата си пиеса наградата „Молиер“ – френският еквивалент на британската „Лорънс Оливие“ или американската „Тони“, за най-добър драматург. Впоследствие с почти всяка своя работа тя трупа престижни отличия (особено с появата на „Арт“ през 1994-а). А през 2007-а светът вижда и „Богът на касапницата“ – премиерата е в Цюрих (с награда за най-добро немскоезично представление); следват спектакли в Лондон (2008, с награда „Лорънс Оливие“ за най-добра нова комедия), на Бродуей (2009, с „Тони“ за най-добра пиеса), в Хърватия, Испания, Австралия, Франция, Румъния, Ирландия, Чили, дори Обединените арабски емирства.

В България пиесата е поставена за първи път през 2009 г. от проф. Пламен Марков („Божествата на касапите“). Със спектакъла отвори врати частният Модерен театър, днес функциониращ като Независим театър.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”

„Богът на касапницата“ не вдъхновява само театрални режисьори и продуценти от цял свят – през 2011 г. Роман Полански засне „Касапница“ по пиесата, като сценарият бе дело на него и самата Реза. В ролите влязоха Джоди Фостър, Кейт Уинслет, Кристоф Валц и Джон С. Райли, а филмът спечели Малкия Златен лъв във Венеция и получи номинации за „Златен глобус“, Европейските филмови награди, „Гойа“, „Сезар“, Бостънското общество на филмовите критици и др.