Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Повлечени в касапницата на Реза (снимки)

Една от най-играните съвременни пиеси с постановка в Народния театър

Радена Вълканова и Юлиан Вергов в „Богът на касапницата“. Снимки: Елена Спасова, Народен театър - Повлечени в касапницата на Реза (снимки)

Радена Вълканова и Юлиан Вергов в „Богът на касапницата“. Снимки: Елена Спасова, Народен театър

Децата изпиват и разбиват живота ни.
Децата ни влачат към катастрофа, това е неизбежно.

из „Божествата на касапницата“, Ясмина Реза

От Бродуей, през Цюрих, Любляна, Париж, Лондон, Мадрид, Сплит, Белград, София, та до Сидни – „Богът на касапницата“ на един от най-известните съвременни европейски драматурзи Ясмина Реза е играна в цял свят. Преди няколко години впечатли и Роман Полански, който засне филм по пиесата (и бе описан като „поет на малките пространства“). Сега предстои нова постановка в България – Антон Угринов се заема да изпълни Камерната сцена на Народния театър с историята на Реза, която критикът Майкъл Билингън от „Гардиън“ преди време нарече „вдигане на огледало пред буржоазното лицемерие с дивото възмущение на роден сатирик“.

Сюжетът ни отвежда на среща между две родителски двойки, на която обсъждат разпрата между единайсетгодишните си синове – при нея едното от момчетата, наречено „доносник“, счупва с пръчка два зъба на другото. Постепенно (не без помощта на предложената от семейство Рей бутилка уиски) сдържаните и любезни отношения губят от блясъка си, а родителите заприличват все повече на децата си –  безразсъдни, избухливи, нападателни. Постепенно иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата…

Америка за България
bog2

Александра Василева и Владимир Карамазов

bog3

Иззад маската на благоприличието наднича Богът на касапницата…

В интерпретацията на Антон Угринов (чиято „Арт“, отново по Реза, се играе от трупата на „Трите мечки“ и в момента в Сатирата, след като пиесата вече е била поставяна на родна сцена от Леон Даниел, Пламен Марков и Атанас О’Махони) влизат актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Александра Василева и Радена Вълканова.

Драматург на представлението е Георги Борисов, художник – Никола Тороманов, а композитор – Калин Николов. Преводът на текста е на Снежина Здравкова-Русинова. Премиерните дати на спектакъла са 26 и 27 ноември от 19 часа, а билетите са на цена 20 лв. Представлението до края на годината ще се играе и на 2, 11 и 20 декември.

bog5

Две семейства се срещат, за да разрешат конфликта между своите деца.

Драматургът Ясмина Реза (французойка с еврейски произход и предшественици от Иран, Русия и Унгария) печели още с първата си пиеса наградата „Молиер“ – френският еквивалент на британската „Лорънс Оливие“ или американската „Тони“, за най-добър драматург. Впоследствие с почти всяка своя работа тя трупа престижни отличия (особено с появата на „Арт“ през 1994-а). А през 2007-а светът вижда и „Богът на касапницата“ – премиерата е в Цюрих (с награда за най-добро немскоезично представление); следват спектакли в Лондон (2008, с награда „Лорънс Оливие“ за най-добра нова комедия), на Бродуей (2009, с „Тони“ за най-добра пиеса), в Хърватия, Испания, Австралия, Франция, Румъния, Ирландия, Чили, дори Обединените арабски емирства.

В България пиесата е поставена за първи път през 2009 г. от проф. Пламен Марков („Божествата на касапите“). Със спектакъла отвори врати частният Модерен театър, днес функциониращ като Независим театър.

„Богът на касапницата“ не вдъхновява само театрални режисьори и продуценти от цял свят – през 2011 г. Роман Полански засне „Касапница“ по пиесата, като сценарият бе дело на него и самата Реза. В ролите влязоха Джоди Фостър, Кейт Уинслет, Кристоф Валц и Джон С. Райли, а филмът спечели Малкия Златен лъв във Венеция и получи номинации за „Златен глобус“, Европейските филмови награди, „Гойа“, „Сезар“, Бостънското общество на филмовите критици и др.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3