Найден Тодоров и Камий Тома

Повръщане на тъгата

Защо филмът подигравка с живота на богаташите спечели „палмата“ в Кан (видео)

Сцена от „Триъгълникът на тъгата“ - Повръщане на тъгата

Сцена от „Триъгълникът на тъгата“

Външният вид няма значение за успеха, твърди популярното схващане, но това е лъжата, която родителите казват на децата си, а режисьорът Рубен Йостлунд („Форсмажор“, „Квадратът“) се е заел да развенчае с филма си „Триъгълникът на тъгата“. Социалната сатира на шведския режисьор спечели „Златна палма“ в Кан само пет години след като „Квадратът“ му донесе престижното отличие за пръв път и го нареди в престижния списък с режисьорите, удостоени два пъти с наградата.

Тематиката на „Триъгълникът на тъгата“ е вечно актуална – филмът е откровена подигравка, а негови обекти на дисекция са богаташите, особено онези, заети в модната индустрия, както и капитализмът като цяло. Заглавието е препратка към термин на козметичните хирурзи, които описват като „триъгълник на тъгата“ линиите между веждите на човек, когато е смръщен – режисьорска бележка, че с малко ботокс за 15 минути ще бъдат заличени следите от тъга по човешкото лице, отбелязва „Файненшъл Таймс“. А да си весел в модната индустрия не е типично – колкото по-смръщени са моделите, толкова по-скъпа е марката, която рекламират, обръща внимание режисьорът още в началните кадри.

Главни герои на филма са двойка модели – Яя (Чарлби Дийн) и Карл (Харис Дикинсън), чиято красота прави еднакво впечатление, но заплащането им е далеч от равностойно. Яя изкарва три пъти повече от партньора си, но все пак очаква той да плати сметката в ресторанта. Разбира се, поражда се спор и точно в това Йостлунд е особено умел, изтъква Никълъс Барбър в ревюто си на филма в Би Би Си – в хлъзгавия терен на моралните ценности, където социалните правила избледняват и всички, включително и публиката, се чувстват неловко.

За да си починат от тъгата на модното дефиле, Яя и Карл предприемат пътешествие с луксозен круизен кораб. Пътниците не са случайни хора, а обслужващият персонал, така жадуващ щедри бакшиши, е инструктиран да угажда на всяка тяхна прищявка. Нещата са напът да се объркат по време на една вечеря, когато докато пътниците похапват 7-степенното си меню, капитанът на яхтата (Уди Харелсън) разкрива марксистките си убеждения и отправя крещящо предизвикателство към йерархията на борда. В опит да възстанови равенството във вселената, той задава курс към бурни води и следват сцени, които карат критика на Би Би Си да предположи, че „Триъгълникът на тъгата“ сигурно е „най-отвратителният филм на годината“. Нежните кореми на пътниците не са подготвени за морската болест, която ги връхлита изневиделица и цялото 7-степенно меню залива борда в болезнена реверсия.

Тази част от филма е придобила нов, актуален контекст след руската инвазия в Украйна, смята Йостлунд:

„Един от пътниците няма симптоми на морска болест и той е руски олигарх – казва той пред медиите в Кан. – Така че имаме американския комунист и руския капиталист, заедно с питие в ръка и разговарящи за политика. Аз съм израснал през 80-те и 90-те, по времето на Източния и Западния блок, които непрекъснато налагаха идеологиите си един върху друг. Изведнъж се случиха събитията в Украйна и отново се връщаме в Студената война. Това е толкова старомодно, но ето, че се случва отново в света.“

След гневния изблик на капитана, осем пасажери, сред които и главните герои, се озовават на безлюден остров насред океана, последният кол в сърцето на съвременната йерархия. На острова нито парите, нито известността в социалните мрежи имат значение и в лидер на нещастната група се превръща чистачката на тоалетни Антония (Доли де Леон) – единствената способна да запалиоън и да си набави храна.

„Триъгълникът на тъгата“ е вдъхновен от съпругата на режисьора, която за пръв път го запознава с термина на козметичните хирурзи – тя работи като моден фотограф.

„Филмът е комичен коментар за външния вид и красотата, за нашата обсесия от красотата, от външността и от нашата вяра, че проблемите вътре в нас може да бъдат разрешени с изграждането на черупка – казва Йостлунд, цитиран от „Холивуд Рипортър“. – Когато човек е роден красив, това със сигурност ще му помогне да се изкачи в обществото, дори и да няма пари или образование. Красотата може да е едно от нещата, които да ти помогнат да се изкачиш. Мисля, че родителите на повечето от нас са ни казвали, че външният вид не е толкова важен, но е очевидно, че живеем в свят, в който това е точно обратното, може би дори по-важен от всичко останало в света на дигиталните изображения.“

Дни преди да спечели „Златна палма“, „Триъгълникът на тъгата“ бе придобит от дистрибуторското студио „Neon“ и предстои да получи широко разпространение през октомври тази година.

Филмът все още няма официален трейлър, но фестивалът в Кан разпространи няколко кратки сцени, една от тях представя разговора между капитана и руския олигарх, търгуващ с тор.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах