Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Появи се картина-близнак на „Мона Лиза“

Леонардо нарисувал ранната версия през 1503 г.

"Ранната" Мона Лиза е по-млада и по-красива. - Появи се картина-близнак на „Мона Лиза“

"Ранната" Мона Лиза е по-млада и по-красива.

Още един портрет на Мона Лиза бе показана в Сингапур. Картината е била създадена от Леонардо да Винчи около 10 години преди платното, изложено днес в Лувъра. Научните тестове потвърждават, че художникът е нарисувал „Ранната Мона Лиза“ през 1503 г., но не я е довършил, съобщи „Индипендънт“. На нея дамата изглежда по-млада и по-красива.

Картината била купена от английски благородник през 1778 г. и след това дирите й се изгубили. Едва през 1913 г. изкуствоведът Хю Блейкър преоткрил творбата. Той я занесъл в студиото си в Айлуърт, Югозападен Лондон, за да я възстанови.

Платното, на което е изобразена по-млада жена, а фонът е по-различен от онзи на картината в Лувъра, е сменяло собствениците си неколкократно. През 2008 г. е купено от международен консорциум.

Картината беше представена за пръв път пред медиите през 2012-а от фондация „Мона Лиза“, която преди това я е изследвала в продължение на 35 години. През 2013-а бяха публикувани още данни, които убедиха повечето изследователи на Да Винчи, че той действително е нарисувал този по-ранен вариант на прочутата си творба.

Сега, в Сингапур, картината-близнак отново ще бъде показана пред публика до 11 февруари 2015-а, след което ще замине на „турне“ в Европа.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90