Появи се смятан за изгубен запис на Фреди Меркюри (видео)

Баладата „Тime Waits For Nobody“, записана през 1986-а, с гласа на певеца в най-неустоимия му вид

 В „Time Waits For Nobody“ чуваме Фреди Меркюри с изцяло изчистено от странични ефекти вокално изпълнение, акомпанирано само от пиано. Снимка: Стопкадър от видеото - Появи се смятан за изгубен запис на Фреди Меркюри (видео)

В „Time Waits For Nobody“ чуваме Фреди Меркюри с изцяло изчистено от странични ефекти вокално изпълнение, акомпанирано само от пиано. Снимка: Стопкадър от видеото

Запис, направен от Фреди Меркюри и смятан за изгубен, прозвуча за първи път в ефира на Би Би Си Радио 2. Непознатата на публиката до вчера драматична версия на фронтмена на „Куийн” на баладата „Time“, преименувана на „Time Waits For Nobody“, бе издадена в четвъртък, 20 юни.

Песента е записана през 1986 г. за концептуален албум, вдъхновен от британския мюзикъл „Time“ с участието на актьора сър Лорънс Оливие и британската попикона Клиф Ричард. Научно-фантастичният мултимедиен спектакъл, чиято премиера е била в театър „Доминиън“ на „Уест Енд“ през април 1986 г., е по идея на известния музикант и приятел на Меркюри, Дейв Кларк. Според прессъобщението, Кларк е прекарал повече от година в работа по новата версия на записа на Меркюри.

Познатата версия на песента е от саундтрака на мюзикъла и в нея, освен гласът на солиста на „Куийн”, звучат и десетки беквокали. Новият вариант е запис, направен пак тогава, по време на репетиция. В „Time Waits For Nobody“ чуваме Фреди Меркюри в най-неустоимия му вид; с изцяло изчистено от странични ефекти вокално изпълнение, акомпанирано само от пиано. На пианото е Майк Моран, който година по-късно написва и записва заедно с Фреди (и Монсерат Кабайе) „Барселона”.

Песента е написана и изпълнена за първи път от английския музикант Дейв Кларк – през 60-те лидер, барабанист и мениджър на групата „Дейв Кларк Файв”. През 2017-а, сред десетгодишно издирване, Кларк успял да намери демо записа с изпълнението от 1986-а, което не можел да забрави, отбелязва Би Би Си. Той взел от него гласа на Меркюри и поканил Майк Моран, който свири и на оригиналния запис, да презапише партията на пианото. В резултат се получила нова, лишена от излишества версия, в която акцентът е върху пълния с емоции вокал на Меркюри.

В мюзикъла „Time“ – амбициозна постановка на космическа тема, Клиф Ричард изпълнявал ролята на рокзвезда, принудена да отговаря за цялата Земя пред междугалактически висш съд. Там се появявала и холографска проекция на Лорънс Оливие. Мюзикълът бил осмян от критиците, но се задържал две години на „Уест Енд“. Ролята на рокзвездата била предложена първо на Фреди, но той отказал с обяснението, че режимът и начинът му на живот не му позволяват да изнася по осем представления седмично.

Кларк и Меркюри се запознават през 1976-а и остават близки до смъртта на Меркюри от СПИН през 1991 г. Кларк е бил до леглото на умиращия Фреди в последната му нощ.

„Time Waits For No One“ е първият „нов” запис с гласа на Фреди Меркюри след премиерата на „Бохемска рапсодия”. Сборният албум от 2014 г. „Queen Forever“ също съдържа няколко неиздавани дотогава парчета с вокали на Меркюри, включително и дует с Майкъл Джексън. Членове на „Куийн” са намеквали, че съществуват и няколко оригинални записа, направени с Дейвид Боуи по време на студийните сесии за сингъла от 1981 г. „Under Pressure“.

Пловдив Джаз Фест