Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поздрав от Джон Кери за Трети март: Впечатляващ е прогресът ви от Освобождението насам

САЩ очакват с нетърпение задълбочаването на партньорството ни в отбраната, енергийната сигурност, културата...

Президентът Росен Плевнелие отправя поздрав към гвардейци, понесли знамената-светини на България на церемония днес на площад "Александър Невски". Снимка: Румен Добрев - Поздрав от Джон Кери за Трети март: Впечатляващ е прогресът ви от Освобождението насам

Президентът Росен Плевнелие отправя поздрав към гвардейци, понесли знамената-светини на България на церемония днес на площад "Александър Невски". Снимка: Румен Добрев

Официален поздрав изпрати чрез посолството си в София до България държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Вижте пълния му текст:

От името на президента Обама и народа на Съединените щати поздравявам народа на България по случай националния празник.

Посетих София през месец януари, където станах свидетел на впечатляващия прогрес на вашата страна след Освобождението и демократичните промени преди повече от две десетилетия. Разходих се по вашия известен булевард с жълтите павета и бях възхитен от стенописите в църквата “Свети Георги”. Именно на този булевард с жълти павета българите организираха бдения на свещи, пяха същите балади на протеста, както американците през 60-те години и по мирен начин предизвикаха края на комунизма в полите на Витоша.

В София също се срещнах с президента Плевнелиев, премиера Борисов и външния министър Митов. От повече от десетилетие нашите народи са рамо до рамо като съюзници. Готовността на Америка да защити България по силата на член 5 на НАТО е непоклатима.

Ние дълбоко ценим жертвите, които вашите войници са направили, за да защитят глобалната стабилност и за да позволят на гражданите на Балканите, Афганистан и Ирак да живеят в мир и сигурност.

Съединените щати очакват с нетърпение да продължи задълбочаването на нашето партньорство посредством стратегически диалог в областта на сигурността и отбраната, енергийната сигурност и диверсификация, върховенството на закона, образователния обмен, опазването на културното наследство и контактите между двата народа.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg