Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Поздрав от Радиооркестъра с прочутия Валс №2 на Шостакович, писан по време на криза

Днес симфониците от БНР трябваше да изпълнят музика за театър от Дмитрий Дмитриевич (видео)

Симфоничният оркестър на БНР на концерта на 7 декември 2018 г. в зала „България“. Снимка: Стопкадър - Поздрав от Радиооркестъра с прочутия Валс №2 на Шостакович, писан по време на криза

Симфоничният оркестър на БНР на концерта на 7 декември 2018 г. в зала „България“. Снимка: Стопкадър

Концертът на Радиооркестъра, на който за първи път родната публика можеше да чуе театралната музика на Дмитрий Шостакович, трябваше да се състои днес, 10 април, но бе отменен заедно с цялата априлска програма на симфониците от БНР. Заради пандемията от коронавирус тяхната публика може да ги слуша само онлайн. Всяка сряда в страницата си във Фейсбук музикантите споделят безплатно записи на минали свои концерти, публикувайки ги в дните, когато трябваше да имат изпълнения на сцена.

Вместо театралната музика на Шостакович днес оркестърът сподели в социалната мрежа част от валса, написан от композитора за филма „Първият ешелон“. По ирония музиката в него става любима на ценителите от цял свят за разлика от филма. Изпълнението на Валс №2 е на оркестъра на БНР с диригент Марк Кадин.

Произведението е написано в тежки за композитора години. През 1938 г. в официозния вестник „Правда“ излиза статията „Мътилка вместо музика“, където операта на Шостакович „Лейди Макбет от Мценска околия“ е определена за „груба, примитивна и вулгарна“. Причината е, че на изпълнението в Болшой театър е присъствал Йосиф Сталин, по изражението на чието лице станало ясно, че никак не харесал произведението. След статията композиторът изпада в немилост, неговите близки и приятели са подложени на репресии. Месеци наред самият Шостакович чака да бъде арестуван и всяка нощ си ляга облечен.

В това смутно за твореца време го посещава директорът на току-що създадения естраден колектив „Държавен джаз оркестър на СССР“ и му поръчва да напише няколко произведения. Така се появява една от най-светлите и романтични валсови мелодии, в която липсва само едно – джаз.

Част от концерта „Руски валс“ от декември 2018 г.:

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах