Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Рашидов към театралите: Вградили сте живота си в изкуството, благодарим

Мутафчиев: Нека не позволяваме на посредствеността да се обединява срещу работещите, търсещите и рискуващите

Снимка: Румен Добрев - Рашидов към театралите: Вградили сте живота си в изкуството, благодарим

Снимка: Румен Добрев

Поздравление до „създателите на съвременния театрален роман“ отправи министърът на културата Вежди Рашидов в Международния ден на театъра. Тази вечер той ще бъде празнуван на церемония в Народния театър, където ще бъдат раздадени наградите „Икар“. 

„Скъпи колеги и приятели, от името на Министерството на културата и лично от мое име Ви поздравявам по случай Международния ден на театъра – пише Рашидов. – Вие сте създателите на съвременния български театрален роман. Някъде в оригиналния му текст писателят и драматург Михаил Булгаков споделяше, че има сложни машини на този свят, но театърът е най-сложната. Каквато и добра ирония да влага Булгаков в това, то е много близо до истината. Няма как тази форма на концентриран живот, на многоликия живот на човешкия дух, да не е сложна и да не се захранва с огромни усилия, талант и чувство за мисия.

Вие, българските артисти от всички превъплъщения на това сценично изкуство, се вграждате в процеса му непрекъснато, защото театърът има един официален празник, но не познава почивен ден. Всеки ден, всеки миг е белязан от присъствието му.

Благодарим Ви за всичко, което правите за развитието на българската духовност и култура. Каквото и да си говорим, през всичките си трудности и изпитания, театърът е едно от най-динамичните и привлекателни изкуства. Българският театър е един жив театър, във всеки смисъл на думата, той не просто оцелява, той се развива пълноводно и модерно, изграждайки високи морални и художествени ценности.

Честит празник!”

Послание до колегите си отправи и председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, които довечера ще връчат „Икарите“ за най-впечатляващите роли и събития през изминалата година.

„Всички ние, които плуваме в необикновения въздух на театралните сцени, знаем че театърът е колективно изкуство – казва Мутафчиев. – Без отбор няма победа, но нека не позволяваме на посредствеността да се обединява срещу работещите, търсещите и рискуващите.

По случай Световния ден на театъра приемете моите пожелания за здраве, сила, бодрост и бурни аплодисменти след края на театралните ви спектакли всяка вечер!

Честит празник!“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg