Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пожар в бившето кино „Възраждане“

Горя емблематичната сграда в центъра на София

Към 16 часа пожарът в сградата бе потушен. Снимка: БГНЕС - Пожар в бившето кино „Възраждане“

Към 16 часа пожарът в сградата бе потушен. Снимка: БГНЕС

Пожар избухна в емблематична сграда от Стара София в неделя следобед. Очевидци съобщават, че гори бившето кино „Възраждане“ на столичния булевард „Христо Ботев“. Малко след 16 часа пожарът бе потушен. Няма жертви и пострадали.

В началото на 2016 г. стана ясно, че един от архитектурните символи на града е пред събаряне. Плановете на собственика на сградата бяха на мястото да се издигне хотел.

Тогава и се надигна сериозен обществен отпор срещу решението на новия собственик. Но, съвсем скоро след това, се оказа, че сградата на бившия театър „Ренесанс“, по-късно кино „Възраждане“ и профсъюзен дом „Георги Димитров“, а в по-нови времена и чалга дискотека е в много лошо състояние и практически няма шансове за спасение.

В края на февруари м.г. от Министерство на културата съобщиха пред „Площад Славейков“, че сградата никога не е била изваждана от регистъра на паметниците на културата (каквито слухове се появиха междувременно). Радка Петрова, тогава директор на „Връзки с обществеността“ във висшето арт ведомство, обясни, че при тях не е постъпвало искане сградата да бъде събаряна, нито да бъде извадена от списъка на паметниците на културата.

Опера в Летния Театър

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90