Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пожарът край Чернобил е овладян, уверяват от Украйна

Все още има тлеещи горски масиви, но не и открити пламъци

Над 300 огнеборци са пратени да потушават огъня около и в Забранената зона в Украйна. Кадърът е от 10 април, днес пламъците са овладени,  съобщават украинските власти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пожарът край Чернобил е овладян, уверяват от Украйна

Над 300 огнеборци са пратени да потушават огъня около и в Забранената зона в Украйна. Кадърът е от 10 април, днес пламъците са овладени, съобщават украинските власти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарът, обхванал горите на 2 км от Чернобилската ядрена централа, вече е под контрол, твърдят украинските власти. Част от масивите все още тлеят, но вече няма пламъци. Уверението идва, след като на 13 април активисти предупредиха, че страната крие мащаба на инцидента и нивата на радиация в Забранената зона са се увеличили неколкократно.

Вижте още: ГОРСКИ ПОЖАР В УКРАЙНА В БЛИЗОСТ ДО ЧЕРНОБИЛСКАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА

Още, когато на 4 април пламна първата искра, властите заявиха, че няма опасност от радиационно облъчване за местните жители. Президентът Владимир Зеленски заяви, че „внимателно наблюдава“ ситуацията и благодари на пожарникарската служба за „куража“. В пост в Туитър той каза, че „обществото трябва да знае истината и да остане здраво“ и съобщи, че радиацията в Киев е в рамките на нормалното.

Пожарите в Забранената зона на Чернобил не са рядкост и най-често са причинени от човешка ръка. Такъв е случаят и сега – 27-годишен гражданин е арестуван и обвинен.

През април 1986 г. избухва четвъртият реактор на ядрената централа край Чернобил. Радиоактивният облак минава над цяла Европа. И до днес в радиус от 30 км в т. нар. Забранена зона е забранено да се живее – въпреки това след успеха на минисериала на НВО „Чернобил“ туристическият интерес към мястото на най-големия ядрен инцидент в историята на човечеството се повиши многократно.

Тъкмо туристически оператор, организиращ посещения в Забранената зона, пусна видео в социалните мрежи, от което стана ясно, че пламъците вече са достигнали изоставения град Припят и са в опасна близост както до централата, така и до депо за радиоактивни отпадъци.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах