Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пожарът край Чернобил е овладян, уверяват от Украйна

Все още има тлеещи горски масиви, но не и открити пламъци

Над 300 огнеборци са пратени да потушават огъня около и в Забранената зона в Украйна. Кадърът е от 10 април, днес пламъците са овладени,  съобщават украинските власти. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пожарът край Чернобил е овладян, уверяват от Украйна

Над 300 огнеборци са пратени да потушават огъня около и в Забранената зона в Украйна. Кадърът е от 10 април, днес пламъците са овладени, съобщават украинските власти. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожарът, обхванал горите на 2 км от Чернобилската ядрена централа, вече е под контрол, твърдят украинските власти. Част от масивите все още тлеят, но вече няма пламъци. Уверението идва, след като на 13 април активисти предупредиха, че страната крие мащаба на инцидента и нивата на радиация в Забранената зона са се увеличили неколкократно.

Вижте още: ГОРСКИ ПОЖАР В УКРАЙНА В БЛИЗОСТ ДО ЧЕРНОБИЛСКАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА

Още, когато на 4 април пламна първата искра, властите заявиха, че няма опасност от радиационно облъчване за местните жители. Президентът Владимир Зеленски заяви, че „внимателно наблюдава“ ситуацията и благодари на пожарникарската служба за „куража“. В пост в Туитър той каза, че „обществото трябва да знае истината и да остане здраво“ и съобщи, че радиацията в Киев е в рамките на нормалното.

Пожарите в Забранената зона на Чернобил не са рядкост и най-често са причинени от човешка ръка. Такъв е случаят и сега – 27-годишен гражданин е арестуван и обвинен.

През април 1986 г. избухва четвъртият реактор на ядрената централа край Чернобил. Радиоактивният облак минава над цяла Европа. И до днес в радиус от 30 км в т. нар. Забранена зона е забранено да се живее – въпреки това след успеха на минисериала на НВО „Чернобил“ туристическият интерес към мястото на най-големия ядрен инцидент в историята на човечеството се повиши многократно.

Тъкмо туристически оператор, организиращ посещения в Забранената зона, пусна видео в социалните мрежи, от което стана ясно, че пламъците вече са достигнали изоставения град Припят и са в опасна близост както до централата, така и до депо за радиоактивни отпадъци.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg