Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пожарът в Царските конюшни умишлен?

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов към министъра на културата: Знакови обекти на Ваше подчинение един по един стават жертва на бездействие

Кадър от любителско видео на пожара в Царските конюшни, лумнал в ранните часове на неделя. Снимка: Стопкадър - Пожарът в Царските конюшни умишлен?

Кадър от любителско видео на пожара в Царските конюшни, лумнал в ранните часове на неделя. Снимка: Стопкадър

„Вероятно умишлен акт на посегателство“ нарича пожара в бившите царски конюшни зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов. Огън обхвана комплекса около 3,30 ч. в неделя сутринта. След сигнал до 112 пожарникари изгасиха пламъците. 

Вижте още: ПОЖАР В ЦАРСКИТЕ КОНЮШНИ В СОФИЯ (ВИДЕО)

В остро изявление Чобанов осъжда посегателството на „един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015-а да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености“.

Към текста са приложени и копия на въпросните документи:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Зам.-кметът се обръща към министъра на културата Боил Банов с въпроса:

„Уважаеми г-н Министър на културата, ще „доживеят“ ли знакови обекти в риск подчинените на Министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?“

Предлагаме пълния текст на изявлението на Тодор Чобанов:

„Ще спасим ли каквото остава за спасяване от Царските конюшни?

За пореден път сме свидетели на разрушителен и вероятно умишлен акт на посегателство срещу културното наследство на нашия град. След вандалското разрушаване на „Двойната къща“ в нарушение на всички закони и норми, за което и до днес нямаме информация да е понесена съдебна или административна отговорност от виновните лица. Този път се посяга се на един от най-важните обекти в историческия център, единствен по рода си в България, за който успяхме да се преборим през 2015-а да има подробен устройствен план (ПУП), чрез който да запази оригиналния си облик и даже да бъдат възстановени изчезнали негови черти и особености. Уважаеми г-н Министър на културата, ще „доживеят“ ли знакови обекти в риск подчинените на Министерството структури и експерти да си свършат работата? Или ще наблюдаваме как един по един стават жертва на бездействието и странни инвестиционни намерения?

Още миналата зима Столична община изпрати до Вас подробно мотивирано предложение за обявяване на комплекса „Царските конюшни“ за културна ценност от национално значение. Днес не задаваме въпроса защо този и други знакови обекти от първата половина на ХХ век нямат статут. Днес трябва да попитаме защо по това и по останалите предложения на Столична община няма резултат? Защо не се връщат отнетите при съмнителни обстоятелства статути и не се дават статути на тези обекти, които са в рискова ситуация? Защо, въпреки изминалите вече две години, не е осигурен за общините достъп до архива на НИНКН, както изисква закона за културното наследство?

Длъжни сме да уверим обществеността, че Столична община при никакви обстоятелства няма да допусне зловредни намеси в обекта „Царските конюшни“, който е изцяло защитен от действащия ПУП и произтичащите от него регулации. Искрено се надяваме, че този пореден призив няма да остане без последствия и ще видим реални действия, доказващи също така, че от съществуването на специализирана администрация за опазване на културното наследство все още има смисъл.“

Кметът Йорданка Фандъкова също излезе с изявление във Фейсбук, в което съобщава, че съставя експертна комисия, която да оцени щетите от пожара и ще задължи собственика да възстанови сградата в автентичния ѝ вид.

„Сформирам експертна комисия с представители от „Направление архитектура и градоустройство“ на Столична община и от район „Оборище“, която да оцени щетите от пожара в сградата на Царските конюшни и ще задължи собственика да я възстанови в автентичния ѝ вид.

Столична община с приетия през 2015 г. подробен устройствен план за местност „Център – Зона А“ запазва сградите на Царските конюшни.

При изработването на плана Столична община установява, че сградите притежават високи исторически качества и въпреки че нямат статут на паметник на културата, с плана е предвидено запазването им.

В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че „в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строитество“. Единствено допустими са дейности по консерванция и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика.

През февруари тази година поисках от Министерство на културата сградите на Царските конюшни да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита „от национално значение“.

Със същото писмо поисках статут и за къща на ул. „Хан Крум“, както и възстановяване на свален статут на още три сгради – на ул. „Шести септември“, на бул. „Васил Левски“ и на бул. „Цариградско шосе“.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах