Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пожарът в Бразилския национален музей изпепели почти всички експонати

Изгоряха скелет на 12 хил. години, римска фреска от Помпей и още милиони артефакти

Горящият Национален музей на Бразилия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пожарът в Бразилския национален музей изпепели почти всички експонати

Горящият Национален музей на Бразилия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Огромна част от колекциите и архивите на най-стария и значим исторически и научен музей в Бразилия бе погълната в пожара, лумнал в неделя вечерта. Огънят в 200-годишната сграда в Рио де Жанейро започнал малко след като приключило работното време на институцията и се разразил през нощта.

Няма данни за човешки жертви, но загубата за бразилската история, наука и култура са неизмерими, твърди Кристиана Серехо, зам.-директор на музея. В сградата се съхраняват колекции на повече от сто години и безценни артефакти, това е най-големият музей в Латинска Америка.

Причините за възникването на пожара все още се изясняват, но двете теории, около които се обединяват от тамошното културно министерство, са късо съединение или неволното приземяване на балон с горещ въздух на покрива на сградата, посочва Би Би Си.

„Непоносима катастрофа“, „лоботомия на бразилската памет“, „трагичен ден“, „правителствен провал“ са някои от реакциите на бразилците в социалните мрежи.

Яростни са критиките към бразилското правителство, тъй като стана ясно, че преди няколко години годишният бюджет на институцията бил сериозно намален. Поради това пожарните кранове край бившия дворец от XIX в. били пресъхнали и пожарникарите допълнително се забавили, докато успеят да прекарат вода от близкото езеро. Сградата е стара, при строежа ѝ е използван много дървен материал и това допринесло за бързото унищожение на музея.

Останките на музея. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Артефактите в музея са около 20 млн., за сравнение експонатите в Британския музей са 8 млн. Пламъците са погълнали римска фреска от Помпей, оцеляла при изригването на Везувий, скелети на динозаври, фосили от египетско и римско време. Особено възмущение предизвиква унищожението на най-стария човешки скелет, намерен в Латинска Америка – на 12 хил. години, гордост на музея. Спасени са голяма част от зооколекцията и библиотеката, както и предмети от керамичната колекция. Оцелял е и 5 260-килограмов метеорит, открит през 1784 г.

Директорът на Бразилския музей, Мишел Темер, съобщи, че правителството работи по набирането на финансови средства за възстановяването на щетите и вече се е допитало до редица частни компании и банки. Отпуснатите от Министерството на културата 3,6 млн. долара не са достатъчни.

Пожарът в зданието изкара бразилците на протест. Стигна се дори до употребата на сълзотворен газ, когато тълпата пожела да нахлуе в музея. По-късно на демонстрантите било разрешено да се подредят в символична прегръдка край сградата.

Хиляди протестиращи опитаха да нахлуят в Националния музей на 3 септември. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg