Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Пожарът в „Нотр Дам“ вероятно причинен от късо съединение

Първата противопожарна аларма се е активирала 23 минути преди огънят да обхване покрива

Работници укрепват северната фасада на катедралата „Нотр Дам“, която има опасност да се срути в резултат на пожара от 15 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пожарът в „Нотр Дам“ вероятно причинен от късо съединение

Работници укрепват северната фасада на катедралата „Нотр Дам“, която има опасност да се срути в резултат на пожара от 15 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятно късо съединение е породило опустошителния пожар в „Нотр Дам“, възникнал в късния следобед на 15 април, съобщава говорител на френската полиция, цитиран от „Ройтерс“. Случаят продължава да се разглежда като инцидент, въпреки че не се изключва напълно възможността да е умишлен палеж.

Часове преди да лумнат първите пламъци на покрива, на северната камбанария е била разположена тайм лапс камера от „Europe Echafaudage“, една от петте компании, работещи по реставрацията на 90-метровата кула-стрела, срутила се в пожара. Кадрите от нея, които в момента дават насоки на разследващите, са заснемани на всеки десет минути, началната точка е 14 ч. на 15 април. Устройството запечатва първите пламъци, идващи от основата на кулата, откъм южната страна.

Разследващите вече успяха да огледат части от катедралата, включително двете камбанарии, но 72 часа след пожара някои части от храма все още са опасни. Огънят унищожи две трети от покрива на 850-годишната сграда.

В деня на инцидента 12 работници от „Europe Echafaudage“ са били на обекта, за да довършат скелето покрай кулата-стрела. От фирмата уверяват, че всички условия за безопасност са били спазени, а и компанията има опит в реставрацията на ценни обекти – работили са по Лувъра и Пантеона в Париж. Особено стриктно се следят условията за безопасност с оглед превенцията на възникване на искра – преди напускане на обекта се проверяват изключени ли са всички удължители, пушенето е строго забранено. При приключване на работата за деня, електричеството се изключва и ключовете се предават на служител в църквата, това е отбелязано и в документацията на институцията.

Америка за България

На кадрите, уловени от камерата, се забелязва, че работниците започват да напускат катедралата около 17,20 ч., час и половина по-късно, когато постъпва сигналът за пожар, сградата е била опразнена. От фирмата казват, че точно на 15 април не са използвани електрически машини по обекта, информацията е потвърдена и от полицията.

По външното скеле са били инсталирани сензори за движение, които не са били активирани преди пожара. Интерес предизвиква фактът, че разследващите съобщават за две активирани противопожарни аларми – едната се е включила в 18,20 ч., втората 23 минути по-късно, когато пламъците вече са обхванали покрива. Системата за противопожарна безопасност е свързана с пожарната, но ако се включи – в катедралата има човек, който трябва да провери от какво е предизвикан сигналът. Не става ясно обаче била ли е проведена такава проверка след първото активиране на алармата.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg