Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Пожарът в „Нотр Дам“ вероятно причинен от късо съединение

Първата противопожарна аларма се е активирала 23 минути преди огънят да обхване покрива

Работници укрепват северната фасада на катедралата „Нотр Дам“, която има опасност да се срути в резултат на пожара от 15 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Пожарът в „Нотр Дам“ вероятно причинен от късо съединение

Работници укрепват северната фасада на катедралата „Нотр Дам“, която има опасност да се срути в резултат на пожара от 15 април. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вероятно късо съединение е породило опустошителния пожар в „Нотр Дам“, възникнал в късния следобед на 15 април, съобщава говорител на френската полиция, цитиран от „Ройтерс“. Случаят продължава да се разглежда като инцидент, въпреки че не се изключва напълно възможността да е умишлен палеж.

Часове преди да лумнат първите пламъци на покрива, на северната камбанария е била разположена тайм лапс камера от „Europe Echafaudage“, една от петте компании, работещи по реставрацията на 90-метровата кула-стрела, срутила се в пожара. Кадрите от нея, които в момента дават насоки на разследващите, са заснемани на всеки десет минути, началната точка е 14 ч. на 15 април. Устройството запечатва първите пламъци, идващи от основата на кулата, откъм южната страна.

Разследващите вече успяха да огледат части от катедралата, включително двете камбанарии, но 72 часа след пожара някои части от храма все още са опасни. Огънят унищожи две трети от покрива на 850-годишната сграда.

В деня на инцидента 12 работници от „Europe Echafaudage“ са били на обекта, за да довършат скелето покрай кулата-стрела. От фирмата уверяват, че всички условия за безопасност са били спазени, а и компанията има опит в реставрацията на ценни обекти – работили са по Лувъра и Пантеона в Париж. Особено стриктно се следят условията за безопасност с оглед превенцията на възникване на искра – преди напускане на обекта се проверяват изключени ли са всички удължители, пушенето е строго забранено. При приключване на работата за деня, електричеството се изключва и ключовете се предават на служител в църквата, това е отбелязано и в документацията на институцията.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

На кадрите, уловени от камерата, се забелязва, че работниците започват да напускат катедралата около 17,20 ч., час и половина по-късно, когато постъпва сигналът за пожар, сградата е била опразнена. От фирмата казват, че точно на 15 април не са използвани електрически машини по обекта, информацията е потвърдена и от полицията.

По външното скеле са били инсталирани сензори за движение, които не са били активирани преди пожара. Интерес предизвиква фактът, че разследващите съобщават за две активирани противопожарни аларми – едната се е включила в 18,20 ч., втората 23 минути по-късно, когато пламъците вече са обхванали покрива. Системата за противопожарна безопасност е свързана с пожарната, но ако се включи – в катедралата има човек, който трябва да провери от какво е предизвикан сигналът. Не става ясно обаче била ли е проведена такава проверка след първото активиране на алармата.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3