Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Познавате ли тези актьори?

Нощните персонажи на Нощта на театрите за първи път илюстровани, не снимани

Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова и Юлиан Вергов през погледа на илюстратора Теодор Лозанов. - Познавате ли тези актьори?

Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова и Юлиан Вергов през погледа на илюстратора Теодор Лозанов.

Нощта на театрите се задава в България за шеста поредна година и за първи път посланиците на инициативата ще бъдат представени не с фотографии, а с илюстрации.

Рисунките са на художника Теодор Лозанов и изобразяват общо 18 творци (предимно артисти, но не само) – Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева, Христо Мутафчиев и Рая Пеева, световноизвестния български диригент Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солиста Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет.

Във всяка от илюстрациите са скрити специфични символи, характерни за съответния актьор – сърца, корони, малки черепи и (почти навсякъде) огромни очи, като израз на душата.

„Сърцата са символ – разказва Лозанов, – те най-често са татуирани на ръцете или пък са сложени на важно място в цялата композиция. Понякога по края добавям пунктири – все едно са зашити за тялото. Сякаш сърцето е пришито допълнително и носи посланието да закрепиш любовта за себе си. Да я предизвикаш. Включих се в този проект с много голямо удоволствие, защото е важно театърът да стигне до младите хора, да докосне сърцата им.“

През 2018 г. Нощта на театрите ще e на 17 ноември в 15 български града и едновременно в 11 европейски държави. Междувременно всички илюстрации на Теодор Лозанов ще участват в изложбата „Нощни персонажи“ в Народен театър „Иван Вазов“ и в бар ПЕТЪК в София. Входът за изложбите ще е свободен.

Силвия Петкова

Ана Пападополу

Иван Бърнев

Койна Русева

Ованес Торосян

Владимир Карамазов

Владимир Пенев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90