Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Познер нарече съветския човек „урод“

„Когато постепенно започнеш да разбираш, че това, в което си вярвал, е лъжа, че си бил измамен... се превръщаш в циник“, казва популярният журналист

Според Владимир Познер „основният принос” на съветската идеология е, че тя е унищожила вярата в човечеството на огромен брой хора. Снимка: Стопкадър - Познер нарече съветския човек „урод“

Според Владимир Познер „основният принос” на съветската идеология е, че тя е унищожила вярата в човечеството на огромен брой хора. Снимка: Стопкадър

Популярният руски журналист и телевизионен водещ Владимир Познер заяви, че съветският период се е отразил негативно на населението на страната, като е породил един вид „урод“ – така наречения съветски човек. Той изложи тази теория в интервю за канала в YouTube „И грянул Грэм“.

„Този съветски човек – той беше един вид урод. Говореше едно, мислеше друго. Може би това бе най-важното”, отговори Познер на въпроса за влиянието на СССР върху хората.

Според журналиста, никой не може да живее, без да вярва в нещо. Той уточни, че първоначално хората са били вдъхновени от новата идеология и са били готови за героични дела. Познер припомни как още като студент той и връстниците му са пътували да строят Байкало-Амурската магистрала (БАМ) и да усвояват девствената целина – и са го правели „от сърце”.

„Но когато постепенно започнеш да разбираш, че това, в което си вярвал, е лъжа, че си бил измамен, че родителите ти са се жертвали за нищо, и ти също… Какво става с теб тогава: ти се превръщаш в циник – не скептик, а циник”, каза Познер.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Според него „основният принос” на съветската идеология е, че тя е унищожила вярата в човечеството на огромен брой хора.

Ден по-рано на сайта си „Познер Online“ журналистът каза, че в Русия никога не е имало демокрация, тъй като властта на монарха е била абсолютна, а правата на малкия човек никога не са били защитени исторически. Немалка вина за това, според него, има Руската православна църква (РПЦ), която той нарече „доста по-тъмна” от католическата и протестантската.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Вълшебство

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах