Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Позволете на децата да плюят за един по-добър свят!

Протест в Бургас срещу тестването на децата в училище. Снимка: Иван Янев/БГНЕС - Позволете на децата да плюят за един по-добър свят!

Протест в Бургас срещу тестването на децата в училище. Снимка: Иван Янев/БГНЕС

Чудя се как някои родители водят децата си на преглед УНГ?! Ами че там им бъркат в гърлото, ушите и носа едновременно! А на зъболекар?

Напълно възможно е, разбира се, децата им да не ползват медицински услуги, защото, нали, ще им нарушат правата и ще нанесат непоправими щети на крехката им психика. Напълно възможно е и самите родители да не ходят на доктор, а да се лекуват с бабини отвари, чукане на дърво, червен конец против уроки и целуване на чудотворна икона. И все пак продължавам да не разбирам какъв е проблемът с плюенето в кесийка за теста за Ковид в училище. Плюещо дете е най-нормалното нещо на света. Плюенето и плезенето са част от невинните пакости на порастването. Обикновено ние, възрастните, преследваме яростно децата, когато ги практикуват. С което, несъмнено, грубо нарушаваме изконното им право да бъдат деца и да се държат като такива. И днес, когато хлапетата имат редкия шанс да плюят за общото благо, мнозина бдителни възрастни разгорещено се надпреварват да ги репресират.

Оставете децата (си) да плюят на спокойствие! Разрешете им да пораснат. И въобще – я, вземете пораснете и вие!

Позволете на децата да плюят за един по-добър свят. Ако не го направите, един ден ще пораснат и ще ви заплюят. А когато плюят възрастни, не е никак забавно.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Текстът е от профила на авторката във Фейсбук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах