Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прахът на Нишел Никълс от „Стар Трек” ще бъде разпръснат в Космоса

Заедно с останки на други покойници от екипа на звездния сериал

Нишел Никълс  като лейтенант Ухура в кадър от „Стар Трек“ - Прахът на Нишел Никълс от „Стар Трек” ще бъде разпръснат в Космоса

Нишел Никълс като лейтенант Ухура в кадър от „Стар Трек“

Прахът на няколко починали хора от снимачния екип на „Стар Трек“ ще бъде изпратен в открития Космос заедно с праха на още 200 души в рамките на кампанията Celestis, съобщава „Ройтерс“. Сред тях са и останките на актрисата Нишел Никълс, изиграла лейтенант Ухура в оригиналния сериал от 60-те години, която почина преди около месец.

В Космоса ще полети и прахът на съпругата на създателя на „Стар Трек“ Мейджъл Барет-Родънбъри – сестра Кристин Чапъл от сериала, която почина през 2008 г. Нейният съпруг Юджийн (Джин) Уесли Родънбъри, починал през 1991 г., е един от първите хора, погребани в Космоса през 2006 г.

Космическо погребение ще получи и художникът по визуалните ефекти от „Стар Трек“ Дъглас Трамбъл.

Засега не е определена дата на изстрелването на космическата ракета Vulcan Centaur, разработвана от „Боинг“ и Lockheed Martin United Launch Alliance, която ще отнесе праха на звездния състав в Космоса.

Нишел Никълс почина на 31 юли 2022 г. на 89-годишна възраст. Тя е една от актрисите, преодолели расовия стереотип в киното и екранната ѝ целувка с Уилям Шатнър се смята за една от първите междурасови целувки на екрана.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg