Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Пране на чайка с къри

Птица падна в казан с „Пиле тика масала“, къпана е във ветеринарна клиника с течен сапун

Чайкат в премеждие с къри. Снимка: Клиниката Vale за помощ на диви животни в Тюксбъри - Пране на чайка с къри

Чайкат в премеждие с къри. Снимка: Клиниката Vale за помощ на диви животни в Тюксбъри

Чайка доби ярко оранжев цвят, след като падна в индийското ястие „Пиле тика масала“. Птицата се подхлъзнала, докато се опитвала да открадне от ястието от контейнер във фабриката за храна. Чайката е била спасена от работници в Уелс и занесена от доброволци в клиниката за помощ на диви животни Vale в района на Тюксбъри, Глостършър.

Персоналът на клиниката използвал течен сапун за почистване на птицата, с което успял да премахне оранжевият пигмент от перата й да възстанови белия й цвят, но не и пикантната миризма на къри – основна съставка в ястието.

„Тя страшно изненада всички нас – никога не сме виждали такова нещо – казва пред „Гардиън“ Луси Келс, ветернарна сестра в клиниката. – Беше паднала в казан с къри, оставен навън – от „Пиле тика масала“. Онова, което ни шокира, беше миризмата – чайката ухаеше възхитително, наистина много добре.“

След премеждието на птицата – според ветеринарите около двегодишна – била осигурена храна за кучета и котки и риба, за да заякне, тъй като изглеждала измършавяла. След това била транспортирана във волиера, където за около седмица да възстанови естественото омазняване на перата си, преди да бъде пусната на свобода.

Чайката след къпането.

Чайката след къпането

Клиниката за помощ на диви животни в Тюксбъри се грижи годишно за около 5 хил. животни.

 

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg