Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Прас-Прес“ в „Ню Йорк Таймс“: за гнева и абонамента на премиера

Читатели сравняват сатиричния вестник с френския „Шарли Ебдо“, пише Боряна Джамбазова за американското издание

Христо Комарницки и Иван Бакалов с два от броевете на „Прас-Прес“. Снимка: БГНЕС - „Прас-Прес“ в „Ню Йорк Таймс“: за гнева и абонамента на премиера

Христо Комарницки и Иван Бакалов с два от броевете на „Прас-Прес“. Снимка: БГНЕС

Читателите на едно от най-авторитетните издания в света, „Ню Йорк Таймс“, се запознаха с казуса на новото българско сатирично издание „Прас-Прес“. Материал на журналистката Боряна Джамбазова, под заглавие „Карикатуристи спечелиха гнева на премиер – и абонамента му“, разказва по темата.

Статията коментира последния брой на „Прас-Прес“, в който на корицата е изобразен Бойко Борисов в ръкостискане с новия си съюзник Волен Сидеров, „лидер на крайнодясна партия, известна с риториката си срещу мигрантите и турското и циганско малцинства“. Джамбазова описва и други от карикатурите на изданието – Доналд Тръмп възседнал ракета, Ким Чен-ун в подготовка да задейства бойна глава с прашка, премиерите на България и Унгария под етикет „бебета диктатори“.

„Сатира, която притиска границите на вкуса не е нещо ново за Запада, но в България – най-бедната страна в Европейския съюз и на последно място по свобода на словото в Общността според „Репортери без граници“ – „Прас-Прес“ бързо намери читатели – пише в материала. – Той предлага сатиричен поглед към проблеми като корупцията, обръщането на региона към крайнодясното и растящата болка на икономиката, която остава изоставаща, десетилетие след присъединяването към ЕС.“

Вижте още: ТРЪГВА НОВ ВЕСТНИК. „ПРАС-ПРЕС“, ОРГАН НА НЕВЪЗПИТАНИТЕ КАРИКАТУРИСТИ

Джамбазова твърди, че читателите вече сравняват тона на изданието с френското „Шарли Ебдо“. Тя цитира и продавачка на вестници от центъра на София, Юлия Василева, която получавала един и същ въпрос всяка седмица, от млади и стари, мъже и жени – „кога излиза новият брой?“.

Посочва се, че дори и осмиваните хора четат „Прас-Прес“. Бойко Борисов например, който „за трети път стана премиер в четвъртък, се брои сред абонатите, въпреки че казва, че карикатурите го изобразяват твърде дебел“. Заместникът му Томислав Дончев пък си публикува във Фейсбук снимка с втория брой на вестника.

И тук идва проблемът. Джамбазова очертава бюджета на изданието („оскъдните 4 хиляди лева“) и неговите сериозни проблеми с разпространението. Тя посочва, че въпреки отпечатания тираж от 10 хиляди броя на пилотния брой, много изобщо не са стигнали до вестникарските будки, представители на разпространителската компания не вдигали телефона си, а авторите на вестника заподозрели политическа намеса.

Вижте още: ДЕВЕТ ДЕСЕТИ ОТ ТИРАЖА НА „ПРАС-ПРЕС“ ИЗЧЕЗНАЛИ

След като обаче хората зад вестника сами поели разпространението му, броят на некупени екземпляри рязко намалял.

Неминуемо в материала става дума и за последното издание на класацията по свобода на словото на „Репортери без граници“, като се припомня, че там бе споменато и директно името на Делян Пеевски, който контролира около 80% от разпространението на печата в страната.

Само 12% от българите смятат медиите си за независими, пише още Джамбазова, като се позовава на изследване на Фондация „Медийна демокрация“. Споменава се още случаят от април миналата година, когато Нова телевизия прекрати договора на Чавдар Николов и премахна карикатурите му от сайта си, след като „Николов изобрази Борисов като предводител на група „ловци“ на мигранти по българската граница с Турция“.

„Във вестника ни няма безобидни шеги – декларира Николов в думите, с които приключва материалът в „Ню Йорк Таймс“. – Но кой знае? Може би в 100-ия ни брой ще изобразим Борисов слаб.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90