Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Пръстените на силата“ – картина на изчезващи сред дим банкноти

Опасността никога не е оставяла такова чувство за скука, пише критиката. Зрителите харесват повече орките, отколкото елфите

С опакия си характер джуджешкият принц 
Дурин се превърна в любимец на зрителите. Снимка: HBO - „Пръстените на силата“ – картина на изчезващи сред дим банкноти

С опакия си характер джуджешкият принц Дурин се превърна в любимец на зрителите. Снимка: HBO

ВНИМАНИЕ, текстът разкрива част от сюжета на „Пръстените на силата“!

Завръщането в Средната земя не остави феновете на Толкин безразлични – дни след премиерата на първите два епизода на „Пръстените на силата“ средно положение няма както при критиците, така и при зрителите. Парите в случая се оказаха без значение – „Пръстените на силата“ с бюджет от около 500 млн. долара само за първия си сезон привлече 25 млн. зрители по света, но изглежда нищо не може да спаси сериала от критичните отзиви.

В опит да се защити от умишлени тролски атаки, „Амазон прайм“ наложи временно ограничение на ревютата на сериала в платформата си, но истинският мащаб на недоволството личи в специализирания сайт IMDb (оценка 6,8/10) и най-вече в „Ротън Томатоус“ (забележително ниските 39% одобрение от зрителите срещу 84% от критиците).

Действието в сериала тече във Втората епоха на Средната земя след приключването на кървава война, пратила злодея Моргот и слугите му в небитието. Злото обаче никога не спи, както ще стане ясно още от първите два епизода, макар и елфите да са обявили дните на война за официално приключили.

Историята започва с младата принцеса Галадриел, която виждаме като воин, крайно отдаден на преследването на Саурон, най-верния сред последователите на Моргот. След изтощително многолетно издирване на следите му, тя и задругата ѝ получават високата чест да отплават за Валинор, елфическите земи на безсмъртието. Междувременно знаците, че Саурон и слугите му очакват подходящ момент за атака, се множат – листата в елфското кралство Линдон падат, покосени от черна болест, в земите на хората животните се разболяват от отровна паша, цяло село изчезва в пламъци…

С нова война на хоризонта, Галадриел отказва рая на елфите, за да се завърне в Средната земя, обитавана от джуджетата в Казад-дум – все така злонрави към странници и сърдечни към приятели; там са и космокраките номади, предшественици на хобитите, които преодоляват превратностите на времето извън течението му.

„Пръстените на силата“ несъмнено ще бъде сравняван не само с „Властелинът на пръстените“ и с „Хобит“ на Питър Джаксън, смятани за правдоподобни екранизации на Толкиновата вселена, но и с „Домът на дракона“ по Дж. Р. Р. Мартин, който тече паралелно. Наследникът на „Игра на тронове“ тръгна преди „Пръстените“ и макар също да бе посрещнат със скептицизъм, засега има доста по-висока оценка от 8,8/10 в IMDb и 85% позитивни ревюта в „Ротън Томатоус“.

„И докато драмата за Вестерос оставя вярна на духа на предшественика си с шок и кървави сцени, сагата от Средната земя е далеч по-подходяща за семейна аудитория. Въпреки че първият сезон предвещава война между елфи и орки, екшън сцените в първите два епизода са безкръвни и залагат на компютърните ефекти – пише в отзива си за „Вашингтон Поуст“ Инку Канг. – Ако дизайнът на продукцията не бе толкова изумителен, „Пръстените на силата“ щеше да отива повече за каталога на „Дисни +“. Поредицата „Властелинът на пръстените“ е предвидена за всички възрасти, но така и не става ясно към кого е насочен „Пръстените на силата“.

Това може и да се дължи на правата, купени от „Амазон“, отбелязва критичката – сериалът се базира на приложенията към книгите „Властелинът на пръстените“, където има скелет на истории. Детайлите са били запълнени от шоурънърите, сравнително неизвестното дуо Дж. Д. Пейн и Патрик Маккей, продължава тя. Може би и затова резултатът е „персонажи, плоски като бутер тесто, и сюжетни линии, които не са много по-съществени“.

„Актьорската игра става, но е незабележима, диалогът е особено клиширан и тромав, с твърде много рецитация на монолози за търсенето на „светлината“ или вечно неясната природа на злото – пише Канг. – Съдбата на много светове виси на косъм, но богатство на екрана е лишено от вдъхновение и рисува картина на изчезващи сред дим банкноти. Опасността никога не е оставяла такова чувство за скука.“

Вижте още: ЯЗЪК ЗА МИЛИАРДНАТА ИНВЕСТИЦИЯ

Бюджетът на сериала личи единствено в дизайна на продукцията, независимо дали гледате епизодите на най-големия възможен екран, или на телефон, смята Ребека Никълсън в „Гардиън“, която дава на продукцията 4/5 звезди:

„Сериалът е толкова богат и красив, че човек лесно може да прекара първите два епизода, просто взирайки се в пейзажите, докато прелита над елфи, джуджета, хора и космокраки. „Пръстените на силата“ е като за кино, неговата грандиозност кара „Домът на дракона“ да изглежда аматьорски, като че ли скалъпен набързо в „Майнкрафт“.

Днес живеем в ерата на блокбъстър телевизията, а „Пръстените на силата“ има трудната задача да очовечи персонажите си така, че публиката да се припознае в тях.

„Сериалът се нуждае от повече политика, повече лични конфликти и не-магия. Няма какво много да се направи със сонорно елфско говорене“, отбелязва Рос Дутат в „Таймс“.

Други критици са още по-остри, Дарън Франих споделя, че протагонистите предизвикват безразличие. Някои зрители коментират, че заради досадните елфи са започнали да подкрепят каузата на злото и персонажи като орките например. Сериалът е „скучен и блудкав“, но все пак има място за развитие в следващите епизоди, казва Дутат. Въпреки големия бюджет обаче, специалните ефекти са „почти като във филм на „Монти Пайтън“.

Третият епизод на сериала ще излезе на 9 септември (10 септември българско време), но съдейки по яростния отпор на зрителите относно чернокожите елфи, джуджета и космокраки, зрителският рейтинг на продукцията може и да не скочи главоломно, както се надяват от „Амазон“. Независимо от настроенията, студиото вече е организирало правата за 50-часово шоу, тоест „Пръстените на силата“ ще има поне пет сезона.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90