Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Прави ли скръбта творците по-креативни?

Икономистка изследва как загубата на близък на художника се отразява на произведенията му

Картината „Жени, бягащи на плажа“ (1922) е пресъздадена от Пикасо на завеса за сцена през 1924 г. за балетния спектакъл „Синият влак”. - Прави ли скръбта творците по-креативни?

Картината „Жени, бягащи на плажа“ (1922) е пресъздадена от Пикасо на завеса за сцена през 1924 г. за балетния спектакъл „Синият влак”.

Американската икономистка Катрин Грейди, позната с твърде разнообразните си пазарните си анализи – като се започне с търговията с прясна риба, минавайки през проучване на ресторантите за бързо хранене, та до продажбата на произведения на изкуството – публикува статия за креативността на артистите в период след загубата на роднина или близък приятел. Въпросът, който си задава тя, е: „Може ли скръбта да допринесе за креативността?” („Death, Bereavement and Creativity“, Бр. № 10753, Център за изследване на икономическата политика (Centre for Economic Policy Research), пише френският „Льо Монд“.

Читателят закономерно си задава пък въпроса за империализма на икономистите, който вече не познава граници: как креативността на артистите се причислява към сферата на икономическите науки? Всъщност, методологията на това проучване показва до каква степен икономическите науки допринасят за решаването на въпрос, поставен първоначално в съвсем различна дисциплина.

Многобройни анекдотични примери сякаш свидетелстват, че страданието, най-общо казано, и скръбта в частност стимулират креативността. „Синият период” например на Пикасо често се допуска, че е бил повлиян от самоубийството на Карлос Касахемас, близък приятел на художника.

Грейди дава пример как средната цена на произведения, създадени в рамките на две години след смъртта на роднина или близък приятел на твореца, спада с повече от една трета спрямо средната цена на творбите, осъществени преди и след тази граница от две години.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg