Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Властите в Унгария възмутени от книжката „Приказната страна е за всеки“

Приказки за сърна, която се превръща в елен, и за принц, който се жени за друг принц, определени от министър-председателя на Унгария като „хомосексуална пропаганда“

Илюстрация на приказката за Снежанка в „Приказната страна е за всеки“ - Властите в Унгария възмутени от книжката „Приказната страна е за всеки“

Илюстрация на приказката за Снежанка в „Приказната страна е за всеки“

Унгарските власти наредиха на издателска къща да публикува предупреждение за съдържанието на детска книжка, защото показва „поведение, несъвместимо с традиционните полови роли“. Това се наложило след публикуването на антологията с приказки „Приказната страна е за всеки“, издание на „Лабрис“, асоциация в подкрепа на хомосексуални, бисексуални и транс жени, съобщава „Гардиън“.

Книжката възмути много родители с класически приказки, експлоатиращи ЛГБТ+ теми. Според авторите ѝ „Приказната страна е за всеки“ има за цел да научи децата на уважение към хора с всякакъв произход и цвят на кожата. В една от историите главната героиня сърна получава разрешение да стане елен, в друга – принц се жени за друг принц, Снежанка е с тъмен цвят на кожата. Има още персонажи от ромски произход, както и с физически увреждания.

„Книжката се продава като колекция приказки, така е обозначено и на корицата, дизайнът е подходящ, но всъщност изданието крие факта, че изобразява поведение, несъвместимо с традиционните полови роли“, се казва в изявление на областния управител.

Областната управа на столицата Будапеща* е издала наредба, според която „Лабрис“ трябва да постави предупреждение към бъдещите читатели не само в „Страната на чудесата е за всеки“, но и в останалите си издания с подобно съдържание.

Антологията бе публикувана през септември и предизвика множество негативни реакции в страната – член на крайнодясна партия я разкъса демонстративно на пресконференция. Виктор Орбан, министър-председател от партията „Фидес“, която през последните години поддържа враждебна политика спрямо ЛГБТ-групите, я определи за „хомосексуална пропаганда“.

От „Лабрис“ се канят да оспорват наредбата в съда. Те намират предупреждението, което са задължени да добавят в изданията си, за „дискриминационно и противоконституционно“.

През май миналата година Унгария гласува за отмяна на легалното признаване на транс хората – нов закон определи пола като „базиран на хромозомите при раждане“, което означава, че транс хората вече няма да имат право да променят името или пола си в официални документи. През ноември правителството предприе още една стъпка в тази посока, като промени конституционното определение на семейство така: „бащата е мъж, майката е жена“. Хомосексуалните и транс двойки в Унгария вече нямат право да осиновяват деца.

Хомофобската политика на Орбан претърпя сериозен удар през ноември 2020 г., когато високопоставеният политик от управляващата партия Йозеф Сайер призна, че е участвал в частно парти, разкрито от брюкселската полиция и описвано от местните медии като „оргия“. Репортажите споменаваха за „25 голи мъже“ и наркотици. Сайер подаде оставката си през декември.


* В Унгария през 2016 г. е прекратена дейността на държавния орган, съответстващ на българската Комисия за защита на потребителя. Неин наследник е Министерството на националното развитие, а за второстепенни дела отговарят областните управи – бел. прев. от унгарски език Николай Бойков.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС