Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Православни активисти срещу руски карикатурист

Полицията в Камчатка разследва подозрителна рисунка на Денис Лопатин

Снимка с карикатурата на Лопотин от акцията „Против войнстващия клерикализъм и за свобода на избора“. 
Снимка: „Кам 24“ - Православни активисти срещу руски карикатурист

Снимка с карикатурата на Лопотин от акцията „Против войнстващия клерикализъм и за свобода на избора“. Снимка: „Кам 24“

Полицията в Камчатка проверява карикатура на известния художник Денис Лопатин, изобразяваща депутатката от Държавната Дума Наталия Поклонска, коята държи в ръка секс-играчка с лицето на император Николай II, съобщава сайтът „Кам 24“, цитиран от Лента.ру.

До правоохранителните органи са стигнали две заявления относно сатиричната рисунка.

„Заявленията са регистрирани в книгата за отчет на престъпленията. Процесуални решения по тях ще бъдат взети след проверка – съобщават пред „Кам 24“ от пресслужбата на полицейското управление. – Подозрителната рисунка е изпратена на експертиза.“

Православни активисти се опитват да привлекат Денис Лопатин към отговорност едновременно по два члена от Наказателния кодекс на РФ: чл. 148 – „Нарушение правото на свобода на съвестта и вероизповеданията“ и чл. 282 – „Възбуждане на омраза и унижение на човешкото достойнство“. Съответното заявление е постъпило в прокуратурата още през октомври.

Подателят му е възмутен от рисунката с надпис „найдите дуре мужика(намерете мъж на глупачката) и изобразените персонажи, приличащи на депутатката Наталия Поклонска и руския цар-светец Николай II.

Според активистите, рисунката дълбоко оскърбява чувствата на вярващите православни християни, а нейният публичен показ в арт център „Гараж“, където се е състояла изложба с картината на Лопатин, „е действие, насочено към унижение на човешкото достойнство на човека по признак принадлежност към православното вероизповедание“.

Проверката на заявленията от органите се проточва. Материалите от полицията първо са изпратени в следствения комитет. Следователите на свой ред ги връщат в полицията. От полицията съобщават пред „Кам 24“, че най-вероятно наказателно дело няма да бъде възбудено. Но точката в тази история още не е поставена, отбелязва Лента.ру.

„Проверката е завършена и основания за завеждане на дело не са установени. Но снимки на картината, заради която започна проверката, ще бъдат изпратени на нови експерти – вероятно извън Камчатка. И ако специалистите стигнат до извода, че картината е оскърбителна за вярващите, материалите отново ще бъдат върнати в следствието за взимане на ново решение“, съобщават от пресслужбата на полицията в Камчатка.

Самият Денис Лопатин категорично отхвърля обвиненията от страна на православните активисти. Художникът дори възамерява да подаде насрещен иск срещу заявителите за набеждаване. Рисунката, уточнява Лопатин, е създадена като плакат за митинг в защита на филма на Алексей Учител „Матилда“.

„С нея се осмиват хора, които се опитват да представят за духовност неизразходваната си сексуална енергия. Рисунката изобразява не толкова конкретни лица, колкото медиен образ на политици, които искат да ни забранят всичко. Тези хора, според мен, нямат никакво отношение към православието“, казва Лопатин пред сайта.

Що се отнася до изложбата в арт център „Гараж“, то според Лопатин „скандалната“ картина не е била част от нея, а е била изложена в отделно помещение.

***

Денис Лопатин е руски художник, лауреат на редица международни конкурси, известен с политическите си карикатури.

В основата на сюжета на филма на Алексей Учител „Матилда“ е съдбата на балерината Матилда Кшесинска и нейните отношения с бъдещия император Николай II. Премиерата на филма по екраните бе предшествана от широка обществена дискусия, инициирана от депутатката Наталия Поклонска. Тя (без да е гледала филма) го определи като оскърбителен за чувствата на вярващите (Николай II е обявен от Руската православна църква за светец) и поиска от главния прокурор на РФ да го забрани.

На 17 септември 2017 г. в Петропавловск се състоя митинг на противниците на „Матилда“ с представители на Родителското движение и казаци – общо около 40 души. На 13 октомври в Петропавловск бе проведена и гражданска акция в защита на филма, както и „против войнстващия радикален клерикализъм и за свобода на избора“ с около 100 участника.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах