Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Православни детски градини ще „поправят образованието” в Русия

Към всяка църква ще има училище и детска градина, обещава депутатът Ресин

Начинанието е подкрепено от руския патриарх Кирил. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Православни детски градини ще „поправят образованието” в Русия

Начинанието е подкрепено от руския патриарх Кирил. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Православни детски градини започват да откриват в Русия, съобщава „Интерфакс“ като цитира куратора на проекта, депутата от Държавната дума Владимир Ресин. Идеята е подкрепена от руския патриарх Кирил.

Ресин твърди, че детските градини, които ще бъдат откривани към православните църкви, „ще компенсират и преодолеят недостатъците на съществуващата образователна система“. Предвижда се към всеки храмов комплекс да има училище и детска градина, в които постоянно да се обучават деца.

Първото подобно детско заведение е било открито преди 3 дни в Алтуфев. Първата православна детска храмова градина ще приеме общо 12 деца, но се предвижда в бъдеще групите да бъдат по-големи. Засега не е уточнен въпросът кои ще бъдат преподаватели в тях – дали педагогически персонал, или свещеници и монахини.

Проектът е част от „Програма 200“, която финансира храмовото строителство в Русия от 2011 г. насам. В рамките на програмата вече са завършени 84 нови църкви, а още 40 са в строеж.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС