Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Достъпът до частните съкровища става публичен

Министерството на културата трябва да публикува до края на 2016-а списък с движимите културни ценности

Този Златен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., е в колекцията на Васил БОЖКОВ, но за него знаят мнозина. Скоро данни кой притежава културните ценности в България трябва да бъдат достъпни за разглеждане в интернет. Поне такова е намерението на властта. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.
 - Достъпът до частните съкровища става публичен

Този Златен венец на тракийски владетел, V в. пр. Хр., е в колекцията на Васил БОЖКОВ, но за него знаят мнозина. Скоро данни кой притежава културните ценности в България трябва да бъдат достъпни за разглеждане в интернет. Поне такова е намерението на властта. Снимка: Каталог на изложбата в Брюксел, януари 2007 г.

Движимите културни ценности, които по закон би трябвало да са регистрирани пред държавата, ще станат публично достъпни – виртуално. Това предвижда проект на решение на Министерския съвет, според което онлайн трябва да бъдат изнесени списъци с набори от данни от общо 313 области. Сред тях попада и Регистърът на движимите културни ценности, за който отговаря Министерството на културата.

Предписанието от властта е ведомството до края на 2016 г. да е изпълнило нареждането. Това на практика означава, че информация за всяка културна ценност, която е в частни ръце, ще може да се види в интернет – в портала Open Data. Дали обаче това може да се случи наистина, и то в срок?

Държавата регистрира движимите културни ценности още през от 2011 г. – според Закона за културното наследство. Министерство на култура разполага с информация за естеството на предмета, произхода и притежателя му – тези данни се пазят в музея, направил оценката, а копие се изпраща до министерството. Оказва се обаче, че информация има, но не и регистър. Изготвянето му във формат, който позволява онлайн публикация, би струвало около 200 хиляди лева, твърдят запознати. А в настоящия момент, скоро след като нулира дълговете на няколко културни института, е малко вероятно министерството да се реши и на този разход.

На вицепремиера Румяна Бъчварова е възложено да контролира оповестяването на списъците – според решението на правителството през октомври тя трябва да даде и отчет как вървят нещата. Бъчварова обаче е и вътрешен министър. А особено частта с движимите културни ценности и ясното указване кое безценно съкровище чие притежание – за много колекционери изглежда като писмена покана за обир.

Ако по някакъв начин Министерството на културата успее да изпълни нареждането, ще се справи ли и Министерството на вътрешните работи с опазването на частното (а и не само) имане?

Ето още кои данни трябва да бъдат изведени в публичен регистър от системата на Министерството на културата:

Регистър на филмовите продуценти

Регистър на филмовите разпространители

Регистър на лицата, осъществяващи показ на филми

Peгистър на киносалоните

Регистър на организациите за колективно управление на права по чл. 40 от Закона за авторското право и сродните му права

Регистър на нумизматичните дружества

Списък на българските културни институти в чужбина

Регистър на лицата, които имат право да извършват дейности по консервация и реставрация на културни ценности

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg