Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Празник в Габрово: Карнавал на котки и мемета в музея

Тържествата по случай 100-годишнината на Карнавала в Габрово ще траят 4 дни

Пол и Мик напът за концерта в Радомир, дигитален колаж, май 2021 г. Изглед от влака към гара Перник, съчетан с фотография на Виктор Блакман (Victor Blackman) на Пол Маккартни от „Бийтълс“ и Мик Джагър от „Ролинг Стоунс“ на гара
Юстън, 1967. Автор: Станислав Беловски. Снимка: Музеят на хумора и сатирата - Празник в Габрово: Карнавал на котки и мемета в музея

Пол и Мик напът за концерта в Радомир, дигитален колаж, май 2021 г. Изглед от влака към гара Перник, съчетан с фотография на Виктор Блакман (Victor Blackman) на Пол Маккартни от „Бийтълс“ и Мик Джагър от „Ролинг Стоунс“ на гара Юстън, 1967. Автор: Станислав Беловски. Снимка: Музеят на хумора и сатирата

Карнавалните празници в Габрово тази година стават на „има-няма 100 години“, съобщиха от Община Габрово и Музея на хумора и сатирата. Годишнината е приблизителна, защото се знае само, че прословутата габровска Олелийня, предвестник на ежегодния Карнавал и наследник на празненствата за Сирни Заговезни от края на ХІХ в., започва някъде в началото на 20-те години на ХХ век, съпроводена от шумни маскени балове.

Първият съвременен карнавал в Габрово се провежда през 1965 г. След прекъсване между 1990 и 1997 г. Карнавалът в Габрово става ежегодно събитие, което се отбелязва с богата програма, пищно шествие и празници в стила на приказките – „три дена яли, пили и се веселили“.

Тази година програмата започва още на 17 май – Деня на Габрово – с молебен за благополучие, а веднага след него тържествено ще бъде издигнато знамето на града. И през настоящата година традицията ще бъде спазена и четвъртокласници от габровските училище ще се включат в инициативата „Нарисувай Габрово“ на площада пред Общината. Художествена галерия „Христо Цокев“ е подготвила специална изложба, посветена на празника на града, а от 18 ч. ще бъдат връчени тържествено отличията „Почетен знак на Габрово“ и „Почетен гражданин“.

В деня преди Карнавала – 19 май – по улиците на града ще мине Биг бенд парад, който традиционно се провежда през май в рамките на Международния фестивал на хумора в Габрово. Същия ден ще бъдат открити и две изложби в Музея на хумора и сатирата. Едната от тях е посветена на модерния свят, нарича се „Ерата на мемето“ и ще покаже „популярни мемета от България и света, подбрани и анализирани (съвсем не на шега) от отговорен екип от учени и други свободни електрони“, разказват от музея. На откриването ще присъства и фотографът Иван Шишиев, автор на превърналата се в меме снимка с пресичаща жена, който ще разкаже на посетителите „защо и как да не пресичаме пред трамвай на Цветница“. Изложбата „Ерата на мемето“ е част от изследователския проект „Поп-култура, поп-политика: дигиталният обрат“, подкрепен от ФНИ на МОН, и може да бъде разгледана до 2 септември 2023. В месеците след откриването тя ще стане терен и на различни събития и инициативи, насочени към младите хора и любителите на интернет културата.

Другата изложба също е родена в дигиталното пространство. „Имало едно време в България / Once upon a time in Bulgaria“ на Станислав Беловски разказва една алтернативна история на неслучилото се минало и абсурдното настояще чрез дигитални колажи и стенсили. Предназначени основно за Instagram и за уличните стени, работите на Беловски влизат в музея, за да покажат друга реалност, едновременно позната и неистинска. За своите колажи Станислав Беловски използва известни образи от западната култура. Създава смесица от познати символи, образи на поп икони, исторически моменти и визуални препратки към класическата живопис – образи, които са влезли в ДНК-то на обществото ни и са станали част от популярната култура.

В изложбата реално и нереално разменят местата си. Образи от една епоха прескачат в друга. Дискретният чар на миналото се сблъсква с острите черти на настоящето. Разпознаваеми знаци от Запада се оказват в български контекст. Време и пространство загубват значението си като в новоизмислена метавселена. Свободни от политическа коректност са четирите стенсили, които са представени в залата. Първо се появяват анонимно върху улични стени в София и много скоро влизат в градския фолклор. Те обсъждат големите теми в българското общество през последните години – завладяната държава, липсващото върховенство на закона, отношението към пандемията и подменените критерии за добро и лошо. Колажите в изложбата са родени от въображението на автора им като реакция на действителността, в която живеем. Хуморът в тях е фокусиран върху подменените авторитети, идеали, смисъл на думите – фейка около нас, който изглежда по-реалистично от живота ни. Изложбата дискутира и теми като развенчаните герои, разпадащите се медийни образи, фалшивата слава.

Денят на Карнавала – 20 май, ще започне със символа на Габрово като столица на хумора – Нейно Величество Котката. Началото ще бъде поставено с Карнавал ревю на котки. До началото на Карнавала в 18 ч. територията е детска – ще има детско шествие по Карнавална уличка на чудесата и Детски миникарнавал.

Голямото габровско карнавално шествие ще започне привечер и ще бъде съпроводено от диско спектакъл, в който ще участват Queen tribute, Ice MC& Valentina Ducros, 2Unlimited, „Балет Нова“ и MC Камен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg