Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Празник за „Времеубежище“ в Кралското географско дружество в Лондон

Анджела Родел е изпяла българска народна песен

Настроението на празника, демонстрирано от министър Найден Тодоров и Георги Господинов. Снимка: Министерство на културата - Празник за „Времеубежище“ в Кралското географско дружество в Лондон

Настроението на празника, демонстрирано от министър Найден Тодоров и Георги Господинов. Снимка: Министерство на културата

Носителите на „Букър“ Георги Господинов и Анджела Родел бяха специално почетени с тържество в Българския културен институт в Лондон, свързано и с 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, съобщават от Министерството на културата. Празникът се е състоял вчера, 27 май, в Голямата зала на Кралското географско дружество в Лондон, и е събрал повече от 700 гости.

В програмата по случай празника са се включили изтъкнатите български музиканти Светлин Русев, Теодосий Спасов, Боян Иванов, както и струнният квартет от Хейстингс. Те изпълнили произведения от Добринка Табакова, Панчо Владигеров, Петър Христосков, Теодосий Спасов и други.

Публиката, голяма част от която е била от англоговорящи граждани на Лондон, избухнала в аплодисменти при появата на Георги Господинов и Анджела Родел. На събитието са присъствали министърът на културата Найден Тодоров и българският посланик Марин Райков. Преводачката Анджела Родел е изпяла българска народна песен след вълнуваща реч по случай празника, изнесена на български език.

Българските лауреати на „Букър“ и музикантите, свирили в тяхна чест. Снимка: Министерство на културата

Немалко от присъстващите са гледали събитието правостоящи. Снимка: Министерство на културата

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg