Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Обичаят „Сурва“ стана световно културно наследство

Кукерите от Пернишко признати от ЮНЕСКО

Кукерският празник „Сурва“ се провежда през месец януари. - Обичаят „Сурва“ стана световно културно наследство

Кукерският празник „Сурва“ се провежда през месец януари.

Народният обичай „Сурва“ е приет за нематериално културно наследство на света от Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО, който се проведе на 2 декември своята 10-а сесия в столицата на Намибия – Уиндхук.

Номинацията е разработена през 2012 г. и подадена от министъра на културата Вежди Рашидов. Автори на досието са учените към ИЕФЕМ при БАН – д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, с активното участие на специалистите от Регионалния исторически музей в Перник.

След Бистришките баби, Нестинарството и Чипровски килими нашата страна попадна в списъка на ЮНЕСКО с още една своя древна традиция.

Народният празник Сурова (Сурва) включва в себе си традиционни маскарадни игри и свързаните с тях обреди и е жива практика в редица градчета и села около Перник – Бела Вода, Ярджиловци, Драгичево, Кралев дол, Люлин, Батановци, Черна гора, Лесковец, Мещица, Големо Бучино, Богданов дол, Витановци, Расник, Ковачевци, Сирищник, Косача, Чепино, Светля, Габров дол, Лобош, Елов дол, Дивля, Извор, Стефаново, Друган, Бегуновци, Кошарево, Велковци, Долна Секирна, Гигинци, Ноевци, Слаковци, Радомир, Копаница, Дивотино, Пещера, Калище, Земен, Дрен, Ракиловци, Банище.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС