Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Празнуваме 142 години от освобождението на София

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в столицата на 4 и 5 януари 2020 г.

Паметникът на Цар Освободител в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Празнуваме 142 години от освобождението на София

Паметникът на Цар Освободител в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В първата събота и неделя на 2020-а София все още не се е е завърнала към нормалния си ритъм на живот. Улиците са пусти, а ако срещнете хора, те много вероятно да са туристи.

След коледно-новогодишните празници малко театри ни канят с представления. Този уикенд в Народния няма да се играе, за разлика от площада пред театъра, където сигурно отново ще има неделно хоро – ентусиастите от „Хора за хората“ изглежда нямат намерение да търсят ново място за хобито си.

На 4 януари се навършват 142 години от освобождението на София от османска окупация (по стар стил 23 декември) . Датата ще бъде отбелязана с тържествен молебен в храм-паметника „Александър Невски“ от 10 ч., след това с поднасяне на венци пред паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Паметника на българския опълченец.

През последните седмици семействата по-често се събираха пред телевизора. След като БНТ1 показа „Ага“, сега на 5 януари ще пуснат „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова. Филмът има награда „Златна роза“, по истински случай е и разказва историята на Али в 70-те години на миналия век, който изминава дълъг път, за да купи на сина си радио – символ на свободата.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Ето още събития от културния афиш на София за 4 и 5 януари 2020 г.

4 януари, събота

„Хората от Оз“, спектакъл на Галин Стоев – 19,30 ч., „Театър 199“

***

„Изпепеляване“, филм на И Чанг-донг по разкази на Харуки Мураками – 20,15 ч., „Дом на киното“

5 януари, неделя

Квартет за двама“, спектакъл на Владимир Петков – Театър „Възраждане“

***

„Пророкът от Халил Джубран“, анимационен филм – 19 ч., кино „Култура“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3