Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Празнуваме 142 години от освобождението на София

Какво да правим през уикенда? По-интересните събития в столицата на 4 и 5 януари 2020 г.

Паметникът на Цар Освободител в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Празнуваме 142 години от освобождението на София

Паметникът на Цар Освободител в София. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В първата събота и неделя на 2020-а София все още не се е е завърнала към нормалния си ритъм на живот. Улиците са пусти, а ако срещнете хора, те много вероятно да са туристи.

След коледно-новогодишните празници малко театри ни канят с представления. Този уикенд в Народния няма да се играе, за разлика от площада пред театъра, където сигурно отново ще има неделно хоро – ентусиастите от „Хора за хората“ изглежда нямат намерение да търсят ново място за хобито си.

На 4 януари се навършват 142 години от освобождението на София от османска окупация (по стар стил 23 декември) . Датата ще бъде отбелязана с тържествен молебен в храм-паметника „Александър Невски“ от 10 ч., след това с поднасяне на венци пред паметниците на генерал Гурко, Цар Освободител и Паметника на българския опълченец.

През последните седмици семействата по-често се събираха пред телевизора. След като БНТ1 показа „Ага“, сега на 5 януари ще пуснат „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова. Филмът има награда „Златна роза“, по истински случай е и разказва историята на Али в 70-те години на миналия век, който изминава дълъг път, за да купи на сина си радио – символ на свободата.

Ето още събития от културния афиш на София за 4 и 5 януари 2020 г.

4 януари, събота

„Хората от Оз“, спектакъл на Галин Стоев – 19,30 ч., „Театър 199“

***

„Изпепеляване“, филм на И Чанг-донг по разкази на Харуки Мураками – 20,15 ч., „Дом на киното“

5 януари, неделя

Квартет за двама“, спектакъл на Владимир Петков – Театър „Възраждане“

***

„Пророкът от Халил Джубран“, анимационен филм – 19 ч., кино „Култура“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90