Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Празнуваме Ден на Земята, стоейки си вкъщи

Позитивният ефект от COVID-19 - значителен спад в нивата на замърсяване в големите градове по света

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Празнуваме Ден на Земята, стоейки си вкъщи

Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

През 2020 г. за 50-та поредна година светът ще отбележи Ден на Земята, но този път няма да можем да излезем в любим парк, нито да се изкачим в планината. Ще си бъдем у дома, където празнуваме всичко напоследък, така и днес ще честваме началото на съвременното движение за опазване на климата и природата.

Заради пандемията от COVID-19 и ограниченията по цял свят за контролиране на заразата се появи един позитивен ефект – мегаполисите в Азия и Европа отчетоха голям спад в нивата на замърсяване, но тази тенденция вероятно е временна, докато трае карантината. Дотогава сред най-големите проблеми на Земята остава глобалното затопляне, предизвикано от човешката дейност. Затова тази година кампанията е под надслов „Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие“.

Изменението на климата е предизвикателство за бъдещето на човечеството и за функционирането на животоподдържащите системи, които правят света ни обитаем – пишат в изявлението от българското Министерство на околната среда и водите. – Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!

Може да станете съпричастни на уебсайта на Ден на земята, където може да дарите за каузата, да видите програмата за деня и да се включите в някои от семинарите след регистрация. Във Фейсбук цял ден се качват видеа с изпълнения на творци и послания на природозащитници, знаменитости и обществени авторитети като папа Франциск, Ал Гор, бивш вицепрезидент на САЩ и изтъкнат активист по темата за опазването на планетата, телевизионният водещ Бил Най и актьорът Зак Ефрон. Клиповете се стриймват, но остават активни и след това.

Там може да намерите и различни предизвикателства, които се отправят както към творци (например художници на графити), така и към обикновените граждани.

Коронавирусът може и да ни принуди да спазваме дистанция, но няма да ни принуди да мълчим“, казват организаторите в прессъобщение.

Денят на Земята се чества от 1970-а, когато близо 20 млн. (или 10% от тогавашното население на Америка, според сайта на Деня на земята) излизат да протестират в различни щати против големите производители и фабрики в страната и заради отровните автомобилните газове – напрежението за този протест се нагнетява близо 10 години преди случването му. През 1962 г. здравни експерти започват да свързват икономическия подем на страната с общото влошено здраве на американците. Каузите, които хората защитават, са различни и отправени към разрешаването на различни проблеми в САЩ – нефтени разливи, токсични отпадъци, замърсени реки, изсичане на гори, масово използване на пестициди в земеделието… До края на годината правителството е готово с пакет от мерки, които контролират индустрията и в крайна сметка ограничават значително замърсяването на природата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg