Празнуваме Съединението с концерти, маратони, звук и светлина

Събитията в празничния ден

Тържеството пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София започва в 11,30 ч. Снимка: БГНЕС - Празнуваме Съединението с концерти, маратони, звук и светлина

Тържеството пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София започва в 11,30 ч. Снимка: БГНЕС

Вече 134 години България празнува границите си, каквито ги познаваме днес. На 6 септември отбелязваме Съединението на Източна Румелия с Княжество България, което ще бъде почетено с редица инициативи.

В столицата историческата дата ще бъде отбелязана с тържество пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски“ от 11,30 ч. В програмата ще се включат актрисата Силвия Лулчева, Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски. Ще прозвучат популярни маршови песни. Слово ще произнесе зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

В 9 ч. в столицата ще се проведе щафетен маратон. Маршрутът започва от бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” пред националния стадион „Васил Левски”, минава по булевардите „България“, „Черни връх“, „Драган Цанков“, през Борисовата градина и Орлов мост, за да приключи отново до националния стадион. От 9 до 13 ч. е забранено придвижването и паркирането на моторни превозни средства по съответния маршрут, променят се и маршрутите на автобусните градски линии 9, 72, 75, 76, 84, 184, 505, 94, 204, 604 и тролейбусната линия 7, предупреждават от Столична община.

„Музейко“ предлага родителите да заведат децата си при тях в празничния ден и билетът за вход ще е на промоционална цена от 5 лв. за деца и възрастни. В „StudyHub Bulgaria“, първото денонощно пространство за споделено учене в Студентски град, може да дарите художествени или академични книги, а в замяна ще получите 10% отстъпка за картите за посещение на пространството.

Америка за България

Пред „Маймунарника“ в Борисовата градина ще откриете каравани и камиони с храна, част от есенното издание на фестивала „Sofia Food Truck Fest“. Входът е свободен.

Пловдив

В Пловдив също ще тичат навръх празника – в 9,30 ч. от площада на град Съединение започва мемориалният маратон „Съединение“, който ще завърши при площад  „Съединение“. Награждаването на победителите ще се проведе в 12 ч., когато на площад „Стефан Стамболов“ ще започне празничен концерт с участието на „Биг Бенд Пловдив“ и солисти с диригент Николай Гешев.

С класически концерт за флейта и пиано ще поздрави публиката италианката Луиза Село и Аурора Сабия. Изпълнението им ще бъде в Зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей от 18 ч. при вход свободен.

ПРАЗНИЧЕН НОВОГОДИШЕН КОНЦЕРТ | „ВДЪХНОВЕНИ ОТ ЗИМАТА”

В 18,30 ч. други две събития на открито очакват пловдивчани и гостите на града – на Римския стадион ще излезе испанската фолклорна формация „Ла Туна“ за концерт с вход свободен, а пред Военния клуб ще се проведе възстановка на събитията от паметната дата. Тогава отрядите на Чардафон Велики влизат в града и арестуват областният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич.

Тържествената церемония с участието на президента Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева започва в 20,30 ч. на площад „Съединение“.

Велико Търново

Военен ритуал по издигането на националния флаг пред Община Велико Търново от 10,30 ч. Ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника „Майка България“ от 10,50 ч. Откриване на новия паметник на генерал Сава Муткуров в парк „Марно поле“ от 11,15 ч. със заупокойна молитва, отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий. От 21,30 ч. ще се проведе аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Варна

Ритуал по полагане на венци и цветя пред Паметната плоча на княз Александър I Батенберг от 9,30 ч. с участието на Представителния духов оркестър и почетен караул на Военноморските сили. С военен ритуал в 10 ч. ще бъде отдадена почит на загиналите за Съединението на България.

Стара Загора

Празненствата започват от 10,30 ч. с полагане на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора. В 11 ч. на площада пред Общината ще се проведе концерт с участието на фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Габрово

В етнографския комплекс Етъра от 11 ч. ще бъде открито 17-ото издание на Международния панаир на традиционните занаяти, в събитието ще участва председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Бургас

Ритуал по издигането на националния флаг и флаговете на Европейския съюз и Община Бургас ще се проведе на площад „Атанас Сиреков“ от 10,30 ч. От 11,30 ч. на същото място започва празничен концерт.

Смолян

Тържествена церемония пред паметника на плачещата майка от 11 ч. с участието на вицепрезидента Илияна Йотова.

Асеновград

Празничен концерт на централния площад от 11,30 ч.

Благоевград

Полагане на венци пред паметната плоча на загиналите за обединение и независимост на България на площад „Георги Измирлиев“ от 11 ч.

Добрич

Празничен концерт на площад „Свобода“ от 11 ч. с участието на Духовия оркестър на Добрич. В 17,30 ч. в градския парк „Свети Георги“ започва фестивалът „September Sun Rock Fest“.

Избрано

Младост