Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Празнуват 90-ия рожден ден на Светлин Русев в СБХ

Изложба ще покаже следата на художника в българската култура през последните 60 години

Светлин Русев (1933 - 2018) в ателието си. Снимка: Виктор Гилтяй - Празнуват 90-ия рожден ден на Светлин Русев в СБХ

Светлин Русев (1933 - 2018) в ателието си. Снимка: Виктор Гилтяй

Светлин Русев ще има изложба на рождения си ден отново, 5 години след смъртта си, съобщиха от Съюза на българските художници. За 90-годишнината от рождението му СБХ ще продължи традицията, следвана приживе от художника, и ще подреди на 14 юни, неговата рождена дата, голяма ретроспективна изложба в зала 1А на „Шипка“ 6.

Ще бъдат показани представителни за творчеството на художника произведения, собственост на общински и градски галерии в България. Според кураторите, целта на изложбата е да покаже емоционалната и духовната памет за Светлин Русев, за начина, по който е белязал българската култура през последните 60 години.

Светлин Русев, роден през 1933 г. в плевенското село Върбица, реално „управляваше“ българското изобразително изкуство не само с институционалните постове, които заемаше през живота си. Председател на Съюза на българските художници, директор на Националната галерия, академик, живописец и монументалист… Приближен на Людмила Живкова, дъщеря на тоталитарния лидер Тодор Живков и заемаща най-високия пост в културата на страната. Русев събира колекцията на Галерията за чуждестранно изкуство, днес част от Националната галерия Квадрат 500. Той е кураторът, избирал и редил произведенията в Квадрат 500. Член на Съюза на българските колекционери, Русев бе съветник на мнозина от най-големите колекционери след промените. Неговата лична сбирка бе подредена в частен музей в ателието му.

Изложбата „Светлин 90“ ще бъде открита на 14 юни и може да бъде видяна до 10 юли 2023 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90