VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Преброяване на дивите зайци… с котка-ловджийка

Обяснения, протоколи и обиски от полицията заради пухкав домашен любимец с уклон към дивеча

Котката Киса се оглежда за бъдещия си улов. - Преброяване на дивите зайци… с котка-ловджийка

Котката Киса се оглежда за бъдещия си улов.

Репортерът от Минск Василий Семашко публикува във Фейсбук снимка на котка-ловджийка. И се започна: обяснения, протоколи, обиски… Работата е в това, че котката (по прякор Киса), патрулираща из вилния участък на Василий и съседите, носела на прага на хазяина си не само уловени мишки и къртици, но и зайци. Василий я забелязал три пъти с подобен едър дивеч и я запечатал на снимка.

Бездомната котка била прибрана през пролетта в Минск от 8-годишния Тимофей, Семашко Младши. С преместването на семейството на вилата животното бързо се адаптирало и след по-малко от два часа донесло първия улов – мишка, показвайки на стопаните, че не напразно са го прибрали в семейството.

Ежедневният ловен добив на Киса бил десет мишки. А когато из вилните градини се завъдили и налетели на реколтата зайци, раираната ловджийка се устремила да възстановява реда.

„Изяжда си всичко уловено – при това, въпреки че винаги има на разположение суха храна. Котешки консерви не яде, не ги харесва. Давали сме ѝ мляко, но към него е съвсем равнодушна, а мухите, щом млякото се вкисне, не ѝ дават мира. Сега от всички напитки употребява само прясна водица – обяснява Василий. – Като цяло, ние котката от храна не сме лишавали. Попитах я защо тогава ходи по зайци, тя мълчи. Не отговаря.“

Котката ловджийска със заешки улов

Разбирателство

Снимките на котката с едрия ушат дивеч предизвикали възмущение първо у сътрудник на списание „Лов и риболов“, после и сред активистите на общественото сдружение „Ахова птушак Бацькаўшчыны“ (Охрана на птиците в Отечеството) – макар че птиците, по думите на Василий, оставяли котката напълно равнодушна.

След „обмяна на любезности“ във Фейсбук изведнъж Семашко получил на „лични“ искане да се свърже с човек, идентифицирал се като сътрудник на местната районна инспекция по опазване на животинския и растителен свят.

„Звъннах на указания мобилен номер и ме поканиха в инспекцията. Разбира се, можех и да не отида – призовка по телефона не е съвсем законна. Но понеже разговаряха с мен вежливо, реших да се отзова. А там вече ме чакаха – разказва Василий. – Взеха ми обяснения. Много ми хареса, че ме питаха аз ли съм научил котката да лови зайци. Питаха ме и какво съм направил със заешкото месце, къде съхранявам дивеча.

И за котката ме питаха малко… Аз обяснявах така: На вилата живее някаква котка, аз юридически не се явявам неин собственик, защото котката не е регистрирана. Написах в обяснението, че котката се прибра със зайчето и с апарата аз щракнах, щракна я и жена ми. После публикувах фотото в интернет. Не виждам нищо противозаконно. Инспекторите се съгласиха с мен, но ми казаха, че законът ги задължавал да дойдат на вилата и да проверят не държа ли запаси от заешко във фризера и не суша ли на тавана заешки кожухчета.“

Котката Киса с една от мишките си

Котката се скри при съседите

Към вилата след автомобила на Василий потеглила и инспекторската УАЗ-ка, все пак с изключени мигалки и сирени.

„Пристигнахме, надникнаха в хладилника, не откриха заешки запаси. Но за протокола направиха снимка на съдържанието на хладилника. Снимаха и вилата, а чай отказаха. Държаха се много вежливо и коректно – възстановява Семашко хрониката на разследването. – Предупредиха ме: по закон, ако котка или друго животно лови нещо в дивата природа без участието на човек, по-добре да не се намесвам – то си е плячка на животното, има право да си го изяде. Но ако взема от животното плячката му, смята се, че съм я взел от държавата. И в този случай трябва веднага да бъде уведомена Инспекцията по охрана на животинския и растителен свят, че съм взел плячката на котката. Длъжен съм да я предам и да напиша протокол за произшествието.“

За незаконен лов на диви животни – в това число с помощта на ловни кучета, птици и – както излиза – котки-ловджийки,  в Беларус са предвидени големи глоби и наказателна отговорност.

„След посещението на инспекторите котката зайци не е носила. Направила си е изводи“, отбелязва Василий.

Казва, че инспекторите искали да видят ловджийката. Но за всеки случай тя била скрита в дома на съседите.

„Седеше си там и гледаше през прозореца как инспектират двора ни. Но аз обещах на инспекторите, че ще ѝ предам всичките им пожелания“, усмихва се Василий.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90