Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пречката пред филма за Милчо Левиев – самият композитор

Не желае негови произведения и изпълнения да звучат в режисьорската версия на „Silent Movie“. Но легитимна ли е продуцентската?

Милчо Левиев се оттегля от версията на Андрей Чертов,
 поради „многократното несъобразяване на режисьора с моето мнение, което е и основание за несъгласието ми мои музикални произведения и изпълнения да бъдат използвани в нея“. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“ - Пречката пред филма за Милчо Левиев – самият композитор

Милчо Левиев се оттегля от версията на Андрей Чертов, поради „многократното несъобразяване на режисьора с моето мнение, което е и основание за несъгласието ми мои музикални произведения и изпълнения да бъдат използвани в нея“. Снимка: Румен Добрев, Архив на „Площад Славейков“

Милчо Левиев възпрепятства филма за него, създаден от режисьора Андрей Чертов. Композиторът отказва негова музика да присъства в творбата на Чертов. Левиев заявява това свое желание в писмо до Националния филмов център, отпуснал субсидията за реализацията на документалния филм.

В момента има два биографични филма за Милчо Левиев, създадени с един същ изходен материал и с едно и също заглавие – и за не става объркване, ще наречем режисьорската версия „Silent Movie 1“, а продуцентската – „Silent Movie 2“. През ноември предстоят честванията „Една легенда на 80“ и ще бъде представен „Silent Movie 2“ в Пловдив и София, на което режисьорът иска да попречи. Той апелира за спирането на прожекциите в отворено писмо до медиите „или името ми да бъде махнато от надписите на филмовото копие на въпросната версия“. Чертов нарича „Silent Movie 2“ „интелектуална кражба“.

„Като автор – сценарист, режисьор и оператор на проекта „Silent Movie”, официално заявявам, че версията, която се готви да бъде излъчена в Пловдив, в Дома на културата „Борис Христов” на 10 ноември и в София, в зала „България“ на 22 ноември 2017 година във връзка с честването на композитора Милчо Левиев под надслов „Една легенда на 80”, няма нищо общо с филма, на който в действителност съм автор – казва Андрей Чертов. – Това е нарушение на авторските права според Закона за авторското право и сродните му права. А музикалното изпълнение на Оркестъра на Държавна опера-Пловдив по време на прожекцията на авторския материал, заснет и режисиран от мен, е недопустима без съгласието на автора.

Работната версия на „Silent Movie” бе открадната от мен по време на работата ми по филма, монтирана от друг режисьор, без мое знание и съгласие и е подписана с моето име като автор, което е чиста проба интелектуална кражба.“

Вижте още: ЩЕ БЪДЕ ЛИ ПОКАЗАН ФИЛМЪТ ЗА МИЛЧО ЛЕВИЕВ? РЕЖИСЬОРЪТ ОТКАЗВА

Потърсен за коментар от „Площад Славейков“, продуцентът Иван Тонев, който стои зад „Silent Movie 2“, твърди, че претенциите на режисьора Андрей Чертов не са авторски, а материални. Тонев казва още:

„В така създадения от него филм са използвани авторски материали с интелектуална собственост на Милчо Левиев, както и такива с продуцентска собственост на „АРС“ ООД. И за двата вида материали Андрей Чертов дефинитивно не притежава никакви права. В грубо нарушение на закона, тези прожекции са организирани от Андрей Чертов без той да уведоми и поиска разрешение от продуцента. Последното е задължително, тъй като Продуцентът притежава изрично отстъпени възмездни права и е единствен собственик на първичния запис на филма. Той е и единствено овластен да разрешава и управлява експлоатацията и разпространението на филма по силата на договорите с авторите и ИА НФЦ“.

Вижте още: КУРИОЗ: ДВА ФИЛМА ЗА МИЛЧО ЛЕВИЕВ С ЕДНО И СЪЩО ЗАГЛАВИЕ – РЕЖИСЬОРСКА И ПРОДУЦЕНТСКА ВЕРСИЯ

Самият Милчо Левиев подкрепя „Silent Movie 2“. В писмото си до НФЦ той казва, че не е съгласен с монтажната версия на Андрей Чертов. Като причина за това посочва „многократното несъобразяване на режисьора с моето мнение, което е и основание за несъгласието ми мои музикални произведения и изпълнения да бъдат използвани в нея“. И тъй като филмът е посветен на Милчо Левиев, а той е композитор и пианист, в „Silent Movie 1“ няма как да не звучат негови произведения и изпълнения. Въпросът е с каква юридическа тежест е това писмо, защото снимките на филма не са могли да започнат през 2014-а, ако той не бе дал писменото си съгласие за използване на неговите произведения във филма „Silent Movie“.

Да припомним какво каза специалистът по авторско право, адвокатът Васил Георгиев, коментирал случая по покана на „Площад Славейков“:

„Що се отнася до възможността Милчо Левиев да спре използването на филма, тя съществува, ако във филма се използват произведения, на които той е автор и/или артист-изпълнител и за които той не е предоставил съгласие за използване. Ако той е предоставил съгласие с договор или ако такива произведения няма (което едва ли е случаят), филмът може да бъде използван без негово съгласие, дори и да не го одобрява. Последното положение произтича от принципа на свободата на словото по смисъла на чл. 39, ал.1 от Конституцията. То, приложено към случая, позволява разпространяването на информация, мнения, произведения, дори и същите да не се харесват или одобряват от човека, за който се отнася (стига да не обижда, клевети и не накърнява доброто му име).“

При тези сложни обстоятелства е резонно да попитаме: легитимен ли е филмът „Silent Movie 1“? Но не знаем също и дали без съгласието на Чертов – съсценарист, оператор и режисьор на проекта – е легитимен и филмът „Silent Movie 2“.

Представяме ви писмото на Милчо Левиев до Националния филмов център (кликнете върху изображението за по-голям размер):


ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg