Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Пред паметника на невидимата жена

Защо в София няма нито една статуя на дама от историята?

Идеята на организаторите е да бъдат популяризирани постиженията на жени, борили се за утвърждаване на гражданските и политически права на жените в България. Снимки: Емил Георгиев - Пред паметника на невидимата жена

Идеята на организаторите е да бъдат популяризирани постиженията на жени, борили се за утвърждаване на гражданските и политически права на жените в България. Снимки: Емил Георгиев

В София има няколко десетки скулптури на жени (облечени и голи, във фонтани или около галерии), родени от въображението на известни български скулптори. Но, по официални данни на Столична община, няма нито един паметник на историческа личност от женски пол. Ако ги има, са предимно символни образи (жена-закрилница, жена-майка и пр.) или близки (майки, съпруги, дъщери) на възрожденски дейци. А по-малко от 6% от всички мемориални обекти в града (основно паметни плочи) са посветени на жени.

Днес, 22 март, на пл. „Славейков“, пред сградата на Столична библиотека, бе издигнат първият временен (до довечера) паметник на реална, (но незнайна), жена от историята ни, боядисан в розово – като напомняне на срамния факт за невидимостта на историческото женско присъствие в София, град с име на жена. Но и като част от кампанията „Паметни жени“, организирана с цел да промени това положение.

Общо на седем места в столицата са издигнати подобни монументи, в различни цветове – на знакови места като НДК, Народния театър, Ректората…

Идеята на организаторите е да бъдат популяризирани постиженията на жени, борили се за утвърждаване на гражданските и политически права на жените в България, както и на онези, проправили пътя на други жени в областта на различни науки, изкуства и обществено полезни дейности.

На сайта womensmonth.org всеки може да научи как да се включи в инициативата „Паметни жени“ – или просто да гласува в анкетата „На коя жена трябва да се създаде паметник в София?“. Изборът би могъл да е между 8 жени: Екатерина Каравелова, Вела Благоева, Анна Карима, Димитрана Иванова, арх. Виктория Ангелова, Елисавета Карамихайлова, Теодора Райкова, Вера Златарева – или просто да се посочите име по избор.

Вижте още: БЪЛГАРКИ С ВЕЛИКО МИНАЛО

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg