Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Преддверие към Третото българско царство

„Истински истории...” от Цветана Кьосева – за ученици, проявяващи за първи път интерес към историята ни

Княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза, 1893 г. - Преддверие към Третото българско царство

Княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза, 1893 г.

„Истински истории от Третото българско царство” донякъде прилича на „Какво хапнаха и пийнаха великите българи” и на „Страсти и скандали в царска България”. Авторът е друг, но стилът е подобен. Това не е книга по история, а сборник със забавни къси разкази. Литературна претенция няма, изложението е пределно достъпно. Книгата на Цветана Кьосева е написана за по-млади читатели, може би около 14-годишна възраст. Анотацията на последната корица също показва такова предназначение. И приказната употреба на минало неопределено време в текста предполага именно такава публика.

Книгата лъха на романтично преживяване на историята и то не на националната, а на династичната. Някакъв ретромонархизъм, който можеше да бъде дори очарователен при малко по-ангажиращо читателя писане. Но пък оформлението и снимковият материал са привлекателни, така че е чудесно да се държи книгата в ръце.

Подбраните текстове са пределно непротиворечиви. Както са съставени, могат да бъдат от интерес дори за туристи в България (стига книгата да бъдат преведена на чужди езици). За българска публика над юношеска възраст обаче нямат почти никаква реална функция. Звучат приятно, но леко банално, защото тук няма нито един непознат или новаторски интерпретиран факт. Авторката е положила усилия съдържанието да е непротиворечиво и лишено от оценки.

„Истински истории…” щеше да бъде по-полезна, ако изброяваше и някаква част от използваните от Цветана Кьосева източници. Така учениците, които биха изпитали удоволствие от тези леки четива, можеше да бъдат насочени към по-сериозна литература. Може би не веднага към „Строителите на съвременна България”, но защо не към „Един от Първа дивизия” от Георги Георгиев – една действително неостаряваща, вдъхновяваща и също достъпна книга за участието на българската войска в Европейската война отпреди век.

Сборникът на Цветана Кьосева на практика е книга за личностите в модерната българска монархия. Четиримата монарси и техните семейства са показани в нещо като близък план, във всекидневието си. Може би все пак се долавя леко носталгична нотка, която прави текста по-приятен.

Ако искате детето ви да прочете нещо за някогашна България – тази книга е добро начало. А после можете заедно да отворите уебсайта „Изгубената България” и да се потопите в атмосферата на времената, които никога няма да се върнат.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90