Преди 30 години: Ростропович празнува падането на Берлинската стена (видео)

Стопкадър от изпълнението на Мстислав Ростропович край Берлинската стена - Преди 30 години: Ростропович празнува падането на Берлинската стена (видео)

Стопкадър от изпълнението на Мстислав Ростропович край Берлинската стена

На 9 ноември преди 30 години пада Берлинската стена, вълнуващ момент за хората от двете ѝ страни. Един от тях е знаменитият руски виолончелист Мстислав Ростропович, който празнува свободата с изпълнение на сюити от Йохан Себастиан Бах край отломките на стената. 

Ростропович е един от най-големите музиканти на нашето време. Талантът му е високо оценен в СССР, концертира на най-престижните сцени, партнира си с най-добрите изпълнители, получава овации и от публиката, и от властта, няма пречки в професионалната кариера, става професор в Московската консерватория, лауреат е на Сталинска и Ленинска награда… Превръща се във „враг“, когато приютява на вилата си писателя дисидент Александър Солженицин. През 1974-а Ростропович и съпругата му, също музикантка, емигрират в Америка. Четири години по-късно СССР ги лишава от съветско гражданство.

В САЩ продължава изключителната си кариера като солист, диригент и ръководител на фестивал. Обявяват го за „най-великия жив музикант“.

Преди бягството му липсва свободата в родината, след това – свободата да се завърне. Изпълнението му през 1989 г. край падналата Берлинска стена е един от най-емоционалните символи на радостта от края на Студената война. Ростропович се завръща в родината си през 1990 г., получава руско гражданство. А през 1993 г. изнася концерт на Червения площад пред десетки хиляди свои сънародници.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg