Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Преди 30 години: Ростропович празнува падането на Берлинската стена (видео)

Стопкадър от изпълнението на Мстислав Ростропович край Берлинската стена - Преди 30 години: Ростропович празнува падането на Берлинската стена (видео)

Стопкадър от изпълнението на Мстислав Ростропович край Берлинската стена

На 9 ноември преди 30 години пада Берлинската стена, вълнуващ момент за хората от двете ѝ страни. Един от тях е знаменитият руски виолончелист Мстислав Ростропович, който празнува свободата с изпълнение на сюити от Йохан Себастиан Бах край отломките на стената. 

Ростропович е един от най-големите музиканти на нашето време. Талантът му е високо оценен в СССР, концертира на най-престижните сцени, партнира си с най-добрите изпълнители, получава овации и от публиката, и от властта, няма пречки в професионалната кариера, става професор в Московската консерватория, лауреат е на Сталинска и Ленинска награда… Превръща се във „враг“, когато приютява на вилата си писателя дисидент Александър Солженицин. През 1974-а Ростропович и съпругата му, също музикантка, емигрират в Америка. Четири години по-късно СССР ги лишава от съветско гражданство.

В САЩ продължава изключителната си кариера като солист, диригент и ръководител на фестивал. Обявяват го за „най-великия жив музикант“.

Преди бягството му липсва свободата в родината, след това – свободата да се завърне. Изпълнението му през 1989 г. край падналата Берлинска стена е един от най-емоционалните символи на радостта от края на Студената война. Ростропович се завръща в родината си през 1990 г., получава руско гражданство. А през 1993 г. изнася концерт на Червения площад пред десетки хиляди свои сънародници.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90