Предисторията на „Здрач“ – 1 млн. книги за една седмица

Не успя да счупи рекорда на Хари Потър с „Орденът на феникса“, която продаде 1 млн. екземпляра за 2 дни

Интересът към книгата „Здрач“ провокира създаването на филмова адаптация с участието на Робърт Патинсън като вампира Едуард и Кристен Стюарт като момичето Белла. - Предисторията на „Здрач“ – 1 млн. книги за една седмица

Интересът към книгата „Здрач“ провокира създаването на филмова адаптация с участието на Робърт Патинсън като вампира Едуард и Кристен Стюарт като момичето Белла.

От появата на Стефани Майър на литературната сцена с вампирската романтика „Здрач“ минаха 15 години, но интересът на феновете към франчайза не е спаднал. „Среднощно слънце“ – историята, която читателите познават от първата книга, но сега разказана от гледната точка на Едуард Кълън – излезе на 4 август продаде тираж от над 1 млн. бройки в първата седмица на пазара, съобщиха от издателство „Ашет“.

В продадените 1 милион екземпляра влизат не само хартиените издания, а също електронните и аудиокнигите и предварителните поръчки. Към момента заглаието е начело на списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ за деца.

Книгата зае първото място по продажби в САЩ, където бе отпечатан първоначален тираж от 1 млн. копия с твърди корици. Начело на продажбите е още във Великобритания, Бразилия, Холандия и Германия.

Америка за България

Цифрите са впечатляващи, но са далеч от рекорда на Дж. К. Роулинг и книгата от поредицата за Хари Потър „Орденът на финикса“, която продава 1 млн. бройки за първите два дни.

Майър започнала да работи по книгата през 2008 г., но когато части от бъдещия роман се появили в интернет, се отказала да публикува романа. Едва през май тази година авторката заяви, че е готова да извади нова книга от вампирската история. След успеха на „Среднощно слънце“ Майър съобщи, че ще издаде още две книги на тази тема.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах