Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Предизборна агитация от сцената на Народния театър

„Дано дойде време да кажем: „Да, г-жо премиер Татяна Дончева“, заявява пред публиката режисьорът Борис Панкин

От Народния театър се разграничиха от изявлението на Борис Панкин: „Всички публикации и изказвания, целящи да обвържат политически Народния театър „Иван Вазов“, ще бъдат тълкувани като лъжи, инсинуации и интриги, целящи да дискредитират независимостта на националния културен институт“. Снимка: Емил Георгиев - Предизборна агитация от сцената на Народния театър

От Народния театър се разграничиха от изявлението на Борис Панкин: „Всички публикации и изказвания, целящи да обвържат политически Народния театър „Иван Вазов“, ще бъдат тълкувани като лъжи, инсинуации и интриги, целящи да дискредитират независимостта на националния културен институт“. Снимка: Емил Георгиев

Предизборна пропаганда от сцената на Народния театър е провел Борис Панкин в края на спектакъла „Да, г-н премиер“, гастрол на Бургаския театър в София. Цитиран от „Офнюз“, режисьорът на спектакъла е излязъл пред публиката по време на поклоните и е заявил:

„Един съвет, който не е агитация – ако искате да говорите за проблеми, търсете мъже. Ако искате да решавате проблеми, се обърнете към жени. Дано дойде време да кажем: „Да, госпожо премиер Татяна Дончева“.

Преди години Борис Панкин изповядваше десни убеждения, изразявал е и публично и подкрепата си към ГЕРБ. През 2010-а година дори участва в митинг пред Министерски съвет. По същото време той бе съветник на министъра на културата Вежди Рашидов.

„Ако правителството успее, това ще е и наш успех, ако не – всички ще влезем в кюпа – споделя тогава Панкин. – Важното е госпожите и господата министри да знаят, че има хора, които ги подкрепят. Ние не искаме нищо от премиeра, само да работи спокойно, защото всички чувстваме, че през последните девет месеца се диша по-леко и се ходи по-сигурно и всичко това не можеш да го пипнеш.“ 

Борис Панкин (първият вляво) със симпатизанти на ГЕРБ  през 2010 г. пред Министерски съвет: „Спорна работа, госпожи и господа министри“. Снимка: „24 часа“

Днес, седем години по-късно, Борис Панкин е минал в другата част на политическия спектър. На президентските избори през ноември 2016-а той бе в инициативния комитет, издигнал Татяна Дончева за президент. А на предстоящите парламентарни избори режисьорът вече е кандидат за народен представител в листите на коалиция „АБВ – Движение 21“.

Пред „Офнюз“ Панкин споделя, че не е направил нищо лошо, защото не е споменал, че е кандидат, нито е съобщил „номер на бюлетина или партия, а само името на Дончева“. Казал и „други имена“:

„Това се случи след края на постановката, когато всеки е свободен да си тръгне. Това е една моя лична кауза – за равноправието на жените. Постановката е блестяща политическа сатира, каквато отдавна не е имало у нас“.

От Народния театър опровергават Борис Пакин, че изявлението му е било след спектакъла:

„Това е позиция на една личност, изказана по време на спектакъла „Да, г-н премиер“ на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“, който само ползва сцената на Народния театър за своя изява… Оттук нататък всякакви публикации и изказвания, целящи да обвържат политически Народния театър „Иван Вазов“ не само в този предизборен период, ще бъдат тълкувани като лъжи, инсинуации и интриги, целящи да дискредитират независимостта на националния културен институт“.

От първата сцена подчертават, че са независим културен институт, чиято мисия е развитието на театралното изкуство.

„Като институция с повече от един век история, Народният театър винаги е бил духовен и културен център с национално и международно значение и е доказал, че съществуването му е напълно независимо от политическите промени, партии и личности – казват от театъра. – Неговата сцена никога не е била и не може да бъде трибуна на политически страсти. Още по-малко случаят да бъде тълкуван като позиция на Народния театър „Иван Вазов“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg