VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Предлагат изграждането на нова концертна зала в София

Инициативата подкрепена от президента Румен Радев

Зала „България“ е недостатъчна за концертния живот в София. Снимка: Софийска филхармония - Предлагат изграждането на нова концертна зала в София

Зала „България“ е недостатъчна за концертния живот в София. Снимка: Софийска филхармония

Изграждането на нова концертна зала поиска инициативен комитет от музиканти, културни дейци и общественици. Кампанията е подкрепена от Румен Радев след среща на 3 февруари между държавния глава и организаторите на начинанието. Начело в него са Станислав Почекански, председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Найден Тодоров, директор на Софийската филхармония, и Александър Димитров, председател на фондация „Богария“ и основен инициатор.

Идеята е да се създаде музикален комплекс с голяма акустична концертна зала и няколко по-малки зали за репетиции. Планира се да се обособи и музей на българската музикална култура и учебен комплекс по музикално изкуство.

В Обществения съвет, който ще съблюдава развитието на проекта, влизат проф. д-р Елена Кутева, директор на държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, ректорът на Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ проф. Сава Димитров, проф. Ростислав Йовчев, педагог и концертиращ артист, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, музикантът, певец и фолклорист Даниел Спасов.

Единствената акустична зала в страната ни е зала „България“, която често пъти се оказва малка за зрителите, които искат да присъстват на гастролите на популярни звезди от международната класическа сцена. Алтернативата – Зала 1 на НДК, не предлага достатъчно добра акустика за класически концерти или оперни изпълнения, заявяват инициаторите.

Засега няма избрано място за новия комплекс, но сред изискванията е да се намира на централно и комуникативно място в София. Сградата трябва да впечатлява с архитектурата и, разбира се, акустиката си, заявява Станислав Почекански. Организаторите уверяват, че новата зала няма да измести функциите на зала „България“, но ще ги допълва.

„Зала „България“ е едно бижу и винаги ще остане такова, там са концертирали някои от най-големите музиканти в света, но вече не е достатъчна“, казва директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров и отбелязва, че всеки голям град по света има поне две концертни зали.

„Новата зала трябва да се превърне в призив за българските таланти, свирещи в престижни оркестри по света – да знаят, че и у нас има добри условия – заяви президентът Радев. – Ние владеем световните сцени в операта, филхармонията, фолклора, нека тези хора имат своя храм у нас и да се види, че днес България твори изкуство на световна величина.“

Проектът се радва и на одобрение от Столична община, кметът Йорданка Фандъкова е заявила, че е готова да работи по такъв проект при разговора си с директора на БТА Кирил Вълчев.

През годините темата за нова концертна зала в столицата неколкократно е била повдигана в общественото пространство. През 2016 г. „Класик ФМ“ стартира онлайн петиция за нова музикална зала на мястото на „Царските конюшни“ в центъра на София, която подписаха над 4 хил. души. През 2018 г. да се създаде нова симфонична зала с капацитет 2000 зрители в центъра на София предложиха и от Фондация „Богария“. Според тях новата сграда може да се разположи на парцела на старата зоологическа градина или на мястото на стадион „Юнак“.

Вижте още: ИЗГУБЕН ШАНС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg