Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Предлагат на търг картина на Ботичели

От малкото велики ренесансови произведения, които все още са в частни ръце

Сандро Ботичели, „Млад мъж с медальон в ръка“, XV в. Снимка: „Сотбис“ - Предлагат на търг картина на Ботичели

Сандро Ботичели, „Млад мъж с медальон в ръка“, XV в. Снимка: „Сотбис“

Портрет на красив млад аристократ, рисуван от Сандро Ботичели, ще бъде предложен на търг на „Сотбис“. Според тръжната къща, това е от малкото велики ренесансови произведения, които все още са в частни ръце. Очаква се да бъде продадена за малко над 80 млн. долара, което е най-високата прогнозна цена за произведение на стар майстор, отбелязва „Гардиън“. Търгът ще се проведе през януари 2021 г.

Озаглавена „Млад мъж, държащ медальон“ (Young Man Holding a Roundel), картината е на 550 години, но „изглежда така, все едно мъжът току-що е влязъл в галериите ни“, казва Джордж Вахтер, съпредседател на отдела на „Сотбис“ за произведения на стари майстори.

„Това е истинска красота за вековете“, отбелязва той.

Според аукционна къща, това е един от най-значимите портрети, появявали се на пазара, като експертите го сравняват с портрета на Адел Блох-Бауер II от Климт (продаден през 2006 г. за 87,9 млн. долара) и портрета на доктор Гаше на Ван Гог (продаден за 82,5 млн. долара през 1990 г., отбелязвайки рекорд за времето си).

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Това, което прави „Млад мъж“ още по-ценна, е фактът, че повечето картини на Ботичели се намират в най-големите световни музеи и само една част от тях са портрети. Творбата идва от колекцията на лорд Нюборо от Карнарвън, Уелс. Придобита е през 30-те години на миналия век. Смята се, че е купена от сър Томас Уин, първият лорд Нюборо, докато живял в Тоскана. Картината висяла в антрето на къщата. По-късно съдбата на портрета го отвежда до дилър, който я продава на частен колекционер. Неговите наследници го продават на аукцион, така настоящият собственик го получава през 1982 г. за 810 хил. паунда.

В последните 50 години портретът се е появявал в Националната галерия на Лондон, Музеят за модерно изкуство „Метрополитън“ (МОМА) в Ню Йорк, Националната художествена галерия във Вашингтон и други големи институции.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах