Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Предлагат на търг картината на Банкси с куклата медицинска сестра

Средствата ще бъдат дарени на Националната здравна служба на Великобритания

Оригиналът, подарък от Банкси на британската болница, ще бъде заменен с репродукция, създадена от самия автор. Илюстрация: Банкси - Предлагат на търг картината на Банкси с куклата медицинска сестра

Оригиналът, подарък от Банкси на британската болница, ще бъде заменен с репродукция, създадена от самия автор. Илюстрация: Банкси

Банкси ще предложи на търг своя картина, дарена на британска болница, за да подпомогне финансово Националната здравна служба на Великобритания. Графити артистът се надява, че картината „Game Changer“, подарена на болница в Саутхемптън по време на първата вълна от коронавирусната пандемия, ще донесе най-малко 3 млн. паунда в подкрепа на британските служители в здравната системата.

Репродукция на оригиналното платно ще замени подаръка на Банкси за болницата. Първоначалната оценка на платното, което ще бъде предложено от „Кристис“ с разрешението на графити артиста, е между 2,5 и 3,5 млн. паунда. То изобразява момченце, което си играе с кукла на медицинска сестра с маска и наметало. Батман и Спайдърмен са захвърлени в кошчето до него.

Вижте още: МЕДСЕСТРА СУПЕРГЕРОЙ В КАРТИНА НА БАНКСИ. СПАЙДЪРМЕН И БАТМАН ХВЪРЛЕНИ В КОШЧЕТО

Картината с размери метър на метър бе окачена във фоайето на болница в близост до спешното отделение. Творбата е „сигнал за надежда за служителите и пациентите“ на болницата в Саутхемптън.

„Game Changer“ е израз на почит към всички онези, които се борят на първа линия в кризата – коментира Катрин Арнолд от „Кристис“. – Произведението отдава уважение на силата и упоритостта на онези, които показаха лидерство по време на пандемията, служителите на жизненоважната за нас Национална здравна служба.“

Когато се появи на стената на болницата, платното бе придружено от послание от автора:

„Благодаря ви за всичко, което правите. Надявам се, че това ще озари малко вашето работно място, макар и да е само в черно и бяло“.

Преди търга на 23 март, „Кристис“ предлага на потенциалните купувачи да разгледат творбата – тя ще бъде изложена в клона на тръжната къща в Лондон от 8 до 15 март.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg