Предлагат на търг картината на Банкси с куклата медицинска сестра

Средствата ще бъдат дарени на Националната здравна служба на Великобритания

Оригиналът, подарък от Банкси на британската болница, ще бъде заменен с репродукция, създадена от самия автор. Илюстрация: Банкси - Предлагат на търг картината на Банкси с куклата медицинска сестра

Оригиналът, подарък от Банкси на британската болница, ще бъде заменен с репродукция, създадена от самия автор. Илюстрация: Банкси

Банкси ще предложи на търг своя картина, дарена на британска болница, за да подпомогне финансово Националната здравна служба на Великобритания. Графити артистът се надява, че картината „Game Changer“, подарена на болница в Саутхемптън по време на първата вълна от коронавирусната пандемия, ще донесе най-малко 3 млн. паунда в подкрепа на британските служители в здравната системата.

Репродукция на оригиналното платно ще замени подаръка на Банкси за болницата. Първоначалната оценка на платното, което ще бъде предложено от „Кристис“ с разрешението на графити артиста, е между 2,5 и 3,5 млн. паунда. То изобразява момченце, което си играе с кукла на медицинска сестра с маска и наметало. Батман и Спайдърмен са захвърлени в кошчето до него.

Вижте още: МЕДСЕСТРА СУПЕРГЕРОЙ В КАРТИНА НА БАНКСИ. СПАЙДЪРМЕН И БАТМАН ХВЪРЛЕНИ В КОШЧЕТО

Картината с размери метър на метър бе окачена във фоайето на болница в близост до спешното отделение. Творбата е „сигнал за надежда за служителите и пациентите“ на болницата в Саутхемптън.

„Game Changer“ е израз на почит към всички онези, които се борят на първа линия в кризата – коментира Катрин Арнолд от „Кристис“. – Произведението отдава уважение на силата и упоритостта на онези, които показаха лидерство по време на пандемията, служителите на жизненоважната за нас Национална здравна служба.“

Когато се появи на стената на болницата, платното бе придружено от послание от автора:

„Благодаря ви за всичко, което правите. Надявам се, че това ще озари малко вашето работно място, макар и да е само в черно и бяло“.

Преди търга на 23 март, „Кристис“ предлага на потенциалните купувачи да разгледат творбата – тя ще бъде изложена в клона на тръжната къща в Лондон от 8 до 15 март.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах